Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 21:41 - Срещата в ЗАГРЕБ ... и съдбата на БЪЛГАРИЯ
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 4158 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2008 21:06


         В събота "Газпром" и италианската ЕНИ се споразумяха за строителството по дъното на Черно море на нов газопровод "Южен поток" с капацитет около 30 милиарда куб. м годишно. Италия е третия по големина потребител на газ в Европа след Англия и Германия! Морският участък на "Южен поток" ще мине по дъното на Черно море от компресорната станция "Береговая" около Новоросийск до българския бряг. 
   От същата станция започва и т.н. "Син поток" за Турция!  " Южен поток" ще бъде дълъг  900 км. и ще минава по дъното на Черно море до над 2000 м. дълбочина !
  image
         Най-вдясно на картата се вижда "Син поток" ...

   По отношение на сухоземния участък се обсъждат два маршрута, преминаващи през територията на страни-членки на Европейския съюз:
"СЕВЕРЕН" - През Румъния и Унгария до Северна Италия. 
Транзитно от него ще черпят Сърбия, Босна, Хърватско, Словения и др.
"ЮЖЕН" - През Гърция и по дъното на Адриатика до Южна Италия.
Транзитно от него ще черпят Македония, Косово, Албания
Кой от двата (или и двата) варианта ще се избере, още не е решено.
Гръцкия премиер К. Караманлис вече подкрепи "Син поток"

България проявява интерес и е готова да се присъедини към проекта за изграждане на нова газопроводната система "Южен поток", заяви президентът Георги Първанов след едночасова среща с президента на Русия Владимир Путин в Загреб.
                     image

   Строителството на новата система газопроводи не само ще намали транзитната зависимост на Русия от Украйна и Беларус, но ще даде на Москва нови лостове за натиск върху Киев и Минск. Новата тръба ще ги заобиколи, което не само ще лиши Киев и Минск от нови постъпления от транзита, но ще позволи на Русия по-твърдо да диктува своите ценови условия.

   Припомня се, че през България ще премине не само големият газопровод "Южен поток", но и петролопроводът Бургас-Александруполис, по който ще се транспортира за Европа част от руския и казахски петрол, който в момента преминава през турските проливи Босфор и Дарданели.

   Въпреки очакванията, газопроводът няма да преминава през Турция, а напряко от Русия за България по дъното на Черно море. Така Русия ще диверсифицира маршрутите за доставката на свой газ в Европа, без да бъде зависима от нито един транспортен възел.

По-рано се предполагаше, че газопроводът ще пресече Черно море успоредно със "Син поток" и оттам ще мине през Турция. Източник на "Комерсант" в "Газпром" пояснил, че Турция "не е проявила интерес към новия проект". Нещо повече, тя открито е подкрепила алтернативния проект "Набуко".

    "Ние ще продължим да работим с Турция по плана за износ на газ за нея и от нея за Израел", уточнил заместник-директорът на департамента за информационна политика на "Газпром" Сергей Куприянов. 
   Само морската част на "Южен поток" ще струва между 3 и 4 (даже 5) милиарда долара. Изграждането на втора тръба по маршрута на "Син поток" за Турция би било по-евтино, отколкото направо в България. Но явно Русия не иска да зависи от САМО една транзитна държава.

В "Газпром" не крият, че бързат с реализацията на проекта "Южен поток". Той има реален конкурент - газопроводът "Набуко" с капацитет 31 милиарда куб. м годишно, който свързва Каспийския шелф с Европа през Турция и Балканите. Предвижда се неговото строителство да завърши през 2012 г.,

На Балканите "Южен поток" фактически повтаря маршрута на "Набуко". "Южен поток", който без посредници свързва Русия и Балканите, е обещание за допълнителни доходи от транзита на руски газ. Средноевропейската цена за транспортирането на 1000 куб. м на 100 км е между 2,4-3,2 долара, което означава стотици милиони долари в бюджета на транзитните страни. Според оценката на "Тройка Диалог" средно страните ще получават по 300 милиона долара годишно.

През 2006 г. Москва е изнесла за Балканите 73 милиарда куб. м газ и 59 милиона тона петрол, но нуждите на южноевропейските икономики растат.

Техническите трудности при построяването на газопровода "Южен поток", който ще се превърне в алтернатива на доставките на руски газ през Украйна, са нищо пред политическите рискове, които ще се избегнат.

В перспектива "Южен поток" може да се превърне в алтернатива на доставките на руски газ през Украйна, а също така да постави точка на усилията на ЕС за изграждането на тръбопровода "Набуко".  

 
 Но, какво общо според мен, има горното с нашата съдба ?
Т.н. "война с тероризма" на Буш, зад които стоят световни енергийни компании има за цел да се заграбят огромните газови и нефтени ресурси на Ирак, Иран и Каспия  (Азерия, Tуркменистан и Казахстан)
   Но какво ще ги правят? Ами всичко това през Турция чрез нефтопрвода Баку-Джейхан и газопровода Набуко, ще се продава скъпо и прескъпо на Европа ...
   По този начин Русия ще бъде заобиколена и Каспийските страни няма да зависят от нея за своя транзит (както сега!), а от Турция и САЩ. 
   Те това е тънкия замисъл ...

   Та опасението ми е ... Дали заради изпълнението на тази задача САЩ няма да отидат до края и да помогнат на Турция, чрез ДПС да сложи край на нашата държава?
   Както се казва в много американски филми:
"нищо лично, само че си на много неподходящо място, по много неподходящо време"

 

 

 


    Какво общо

 





Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. mom4eto2 - :))))
04.07.2007 17:42
Брейййй.... Най-после да срещна и аз един съмишленик! Ама сега не ми се пише,иначе без съмнение имаме да си кажем много! :))) Вече ще следя всеки твой пост - интересни са! А скоро може и аз да постна нещо... Всичко добро от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3559512
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031