Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 14:11 - Защо Юдо-Ченгетата ме спряха от Академията - I част
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 4393 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 24.09.2010 15:36


Историята, която ще ви разкажа, е от далечната 1973 г. Въпреки че тя се случи с мен, сигурен съм че мнозина, ще видят в нея елементи от собствените си съдби.

Бях вече 4-та година на служба, като свързочен офицер, в Ракетната бригада на 2-ра Армия. Бившето най-голямо военно летище на царска България, Марино-поле, на около 10 км. източно от Карлово, стана мой дом за 20 години .

През тази година бях командир на Школния взвод за подготовка на радисти, бъдещи началници на радио-станции ММ. Взвода ми отново изкара отличен по БПП, както и предишните 3 години, когато бях командир на радио-взвод. Заради своеобразната ми фамилия Ламбуров и заради отличните радисти, които подготвях, зевзеците в поделението кръстиха Школния взвод -
"Ламбаурската школа" ...

Предишната година в поделението дойде Инспекторска проверка. Най-страшното за всеки командир. Тогава командира на бригадата полковник Стоев, ни строи всички взводни на централната алея в една редица. И започна от десния фланг, да ни пита един по един:
"Ти ... обещаваш ли че взвода ти ще изкара отличен ?"
Кои по-уверено, кои по-неуверено обещаваха. Няколко взводни обещаха само "добър", оправдавайки се с качествата на подчинените си. Когато стигна до мен, Командира ме погледна в очите и каза:
"А теб Ламбуров изобщо няма да те питам. Ако ти не изкараш отличен, кой друг"
Как беше ? "Нахрани животното за да е щастливо, похвали човека за същото"

Реших че е вече време да отида да уча във Военната академия "Г.С.Раковски" - София. Четири години отлична служба - заслужил съм. Имах един много добър приятел старшина. Той бе началник на Секретното деловодство в Щаба на бригадата. Споделих с него това си намерение. Веднъж когато целия щаб бе на някакво съвещание в Пловдив, старшината ме намери и ме покани:
"След половин час ела в канцеларията ми"
Когато влязох той мълчаливо ми подаде един лист. Това се оказа строго-секретна заповед на Министъра на НО Добри Джуров. Възтановявам я по памет:

Условия, на които трябва да отговарят кандидатите за ВА "Г.С.Раковски"

1) Да са завършили Военно училище.
(заб.) По изключение, може и да не са завършили Военно училище

2) След Военното училище, поне 3 години да са служили в бойните части на БНА.
(заб.) По изключение, може и да не са служили 3 години в ...

3) Три последователни години, в командваните от тях подразделения да не е имало ЧП.
(заб.) По изключение, може и да е имало ...

4) Три последователни години, командваните от тях подразделения да са изкарвали отличен по БПП.
(заб.) По изключение, може и да не са изкарвали ...

5) Да са физически здрави и да нямат тежки заболявания.
(заб.) По изключение може и да не са ...

6) Да не са по-млади от 24, и не по-възрастни от 32 години
(заб.) По изключение може и да са ...

Другите точки съм ги забравил. Мисля, че имаше още три.
Върнах този образец на лицемерие и двоен стандарт на старшината. Той тихо ме попита.
"Какво ти е мнението за това ?"
"Условията са за неудобните, а изключенията за техните фаворити"
"Именно"

Все пак, когато му "дойде времето" аз си подадох рапорта за Академията. Отмятайки условията в тази секретна заповед, установих че отговарям на всички точки, без нито един пропуск ! Заедно с мен, обаче подадоха рапорти още двама мои колеги свързочници. Кой от тримата ще пусне Командира? Явно че един от онези двамата ... аз бях аут. Защо? И двамата бяха от семейства на АБПФК, а аз не. Единия от тях даже пишеше стихове в прослава на Партията в "Народна Армия", а аз не. Бе приятел с поета Евстати Бурнаски и приятелката му бе дъщеря на някакъв генерал, а аз не познавах Евстати и приятелката ми бе дъщеря на железничар. Къде ти !!! Още повече, че и самия Командир бе активен-борец. Абе ... бетон !

Все пак, както е казал Хасдрубал след битката при Кана, на великия Ханибал:
"Боговете никога не дават всичко на един човек"
Двамата "активни" досега нито един път не бяха изкарали отличен взвод ! Дали това бе от генетична некадърност или от мързел, базиращ се на "заслугите" на родителите, не знам. Нещо повече ... "Поетът" страдаше от дископатия, и постоянно бе по санаториуми. Вясваше се в поделението, само да си вземе заплатата. А ние "не-активните" - в "тръстиката". Когато бе в поделението, всеки обяд поетът с "болния" кръст играеше волейбол. Често след като забиеше топката над мрежата, дълго след това отбраната подскачаше с изкълчени пръсти !

Всички в поделението бяха сигурни, че "поетът" ще бъде пратен в Академията. Но една сутрин идвайки на работа, ме пресреща един мой завистлив колега:
"Разбра ли какво стана ?!"
"Какво стана ?"
"Командира и началник-свръзки те пускат теб в Академията, а онези двамата ги спират"
"Значи имат основания за това"
Колегата се врътна разочарован ... Този неочакван развой, стана постоянна тема за коментари в Бригадата.

Но аз не бях изненадан. Полковник Стоев се оказа един достоен човек, който ми отдаде дължимото за тези 4 отлични взвода, които му бях изкарал ... Сигурен и спокоен за Академията, аз телефонирах на майка си, за да и съобщя хубавата новина. Но както се казва:
"Самочувствието и успокоението са последните крачки преди провала"

Чакайки заповедта за Академията аз започнах да сдавам взвода на двамата си помощници, безукорни младши-сержанти, които толкова много ми помогнаха през годината. Тъкмо брояхме апаратурата, когато вратата на класното се отвори и се появи едно младо войниче от Комендантския взвод:
"Другарю Лейтенант, подполковник Кулински ви вика, защото след малко тръгва за София"

Подполковник Кулински бе Началник-Свръзки на Бригадата, който от дълго време драпаше да бъде преместен в София, където живееше семейството му. Тази година като по-чудо молбата му бе удовлетворена, и бе назначен за преподавател в Академията. От мой Началник, той щеше да стане мой учител. Почуках и влязох в канцеларията му:
"Другарю подполковник ..."
"Стига .. спри с това! Затвори вратата! Слушай - съвсем тихо прошепна той - знаеш колко те мразят тук. Отваряй си очите на четири, защото се страхувам, че ще направят нещо и ще те спрат от Академията"
"Нищо не могат да направят, отговарям на всички условия"
"Всичко могат да направят. Пожелавам ти късмет и те чакам в София"
Но не бе съдено да се видим повече ...

Няколко дена след това си мислих:
"Приказва си ги началника, нищо не могат да направят"
Но след това червеят на съмнението започна да ме гризе все по-упорито и накрая не издържах. Майка ми имаше близка приятелка, която бе роднина на Началник-Кадри в Пловдив, на цялата 2-ра Армия. Абе ... "на зълвин свекър ..." Но както се казва "най-точния човек, в най-нужното време". Обадих се на майка ми, като и споделих тревогите си. Тя се зае веднага с въпроса, като каза да и се обадя след 3 дена.

След 3 дена имах вече отговора на началник-кадри на армията:
"Даже и да има някакъв недостатък момчето, пак ще го уредя за Академията. Но при такъв рядък случай, когато отговаря на всички условия, да бъде напълно спокоен. Няма да допусна да се случи нищо с рапорта му"

И отново ме налегна пагубното самочувствие и успокоение ...

Съкращения:
БПП - Бойна и Политическа Подготовка
ВА - Военна Академия
ЧП - Чрезвичайно Произшествие
ММ - Малка Мощност
МНО - Министерство на Народната Отбрана
БНА - Българска Народна Армия
АБПФК - Активни Борци Против Фашизма и Капитализма

Хасдрубал - Командира на тежката нумидийска конница във войската на Ханибал, изиграла решаваща роля за победата при Кана

Следва продължение ...



Тагове:   академия,


Гласувай:
6



1. анонимен - Развръзката...
11.08.2009 14:38
...идва съвсем логично - в Академията ще бъде изпратен офицерът-поет,комунистът,сигурният човек,довереният,който може би е бил вече вербуван от службите - човекът на юдео-масоните!
Ех,приятелю,колко добре те разбирам!Аз пък бях спрян да вляза като войник в гвардейска рота,не знам по какви съображения,може би защото като гимназист слушах западни радиостанции и съвсем официално си говорех против комунизма(момчешка работа,но...).След промените,Западът отново даде шанс пак на комунистите,а ние,които минавахме за дисиденти,бяхме отрязани още веднъж.Всекиму според заблудите!...
Бъди здрав!
Шеленберг
цитирай
2. lambo - И той не бе пратен в Академията
12.08.2009 23:26
Поетът бе вече с отказан рапорт, заради слабите резултати на взвода му. Ще попиташ какво стана с него ...

Ам'чи следващата година се ожени за дъщерята на генерала и дядо му го взе да служи в София. Някаква агалска служба - дежурен свързочник в някакъв подземен свързочен възел. Какво е станало с него нататък - не знам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3558821
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031