Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 17:28 - Трябваше ли дядо ми Христо Велчевски, да спасява княз Борис Търновски ?!
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 9238 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 03.11.2011 20:40


Септември 1918 г. - блатата северно от Дойран.
Останалите живи войници от 34-ти Троянски полк, се изтеглят към България след поредното страшно и незапомнено поражение, което са нанесли на прехвалените англичани, французи, гърци, колониални войски от Африка и Индия. На бойното поле са унищожени цели дивизии и полкове Съглашенски войски. Българските загуби са само 1/10 от тези на врага. Вече 3 години (1916,17 и 18-та) това се случва тук, където Плевенската дивизия на ген. Вазов отбранява на живот и смърт непревзимаемата
Дойранска позиция.

Английският премиер Лойд Джордж ще напише по-късно:
" В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран "

Този път обаче далеч на запад, на Добро поле, Съглашенците са извършили пробив, и непобедимите Троянци, Ловчалии и Плевенчани се изтеглят, за да не бъдат пленени. Сред изтеглящите се и моя дядо Христо Велчевски, от махала Велчевското до Троян. Това му е третата война, като се почне с Балканската. Прекарал е 3 години в окопите и подземията на Дойран, засипвани с град от снаряди, отблъсквал безброй атаки, той сега трябва да бяга. Около него вървят назад и другарите му, а съглашенските снаряди продължават да падат наслуки. Тогава дядо ми чува глас:
" Момчетаааа, върнете се на позициитеее, загина България "

Обръща се и вижда наблизо Престонаследника княз Борис на кон, как се опитва да спре оттеглянето. В този момент наблизо пада снаряд, коня на княза пада и ... не се изправя. Дядо ми пришпорил своя кон, измъкнал Борис от неговия, който бил със счупен крак и му казал:

" Княже позицията е загубена. Вземете моя кон и бягайте оттук. Ако останете ще ви пленят или ще ви убият "
"А ти войниче, какво ще правиш без коня си ?"
" Мене не ме мислете, аз познавам цялата местност, все ще се измъкна някак "
" Войниче, ако даде Господ да се върнем живи и здрави в България, за каквото и да ти потрябвам, потърси ме "

Минават 20 години. Втория син на дядо ми, вуйчо Дочо е изпратен да учи за свещенник. Но заразен от комунистическите идеи, той прави някакви поразии и е изключен от всички училища на Царство България. Като се връща насран, дядо ми който имаше бояджийска работилница му казал:
" Синко, начеса ли си вече задника ? Хайде като няма да учиш, сега тук до мен, на казана "

Някъде година и половина вуйчо ми Дочо помагал на баща си. После го ударил на молба.
"Ама нали Царят ти е задължен. Защо не му пишеш ?! "
Дядо ми решително отказал. Но после се намесила баба, майка ми и накрая именно тя - майка ми, написала писмото. Пратили го от името на дядо. След около месец и половина, дядо ми Христо бил извикан да се яви в Полицейското в Троян. Отначало помислили че ще го бият. Защото няколко дена преди това Белишкия мост над Осъма, бил нашарен с червени надписи от рода на:
"Да живее СССР" и "Да живее Червената Армия". А откъде боя, освен от бояджийския казан на дядо ми. Затова баба ми Донка, предвидливо го облякла с овчи кожух - да боли по-малко.

Какво било учудването на дядо ми, когато в Полицейското го посрещнали с мазни усмивки и:
" Абе Христо, ти що не си ни казал досега, че се познаваш с царя ?! "
Дали му само да си прочете, писмото от Цар Борис. Но не и самото писмо. После той преразказал, какво е написано на семейството си. Дъщеря му, моята майка пък го преразказа на мен. И така - по памет:

   " Войниче, ако знаеш само как се зарадвах на писмото ти. През цялото това време, един товар беше постоянно на плещите ми. Щом толкова години не ми се обади, значи си загинал заради мен. Сега този товар най-после падна и ми олекна на сърдцето.
   Освен смел и достоен войник, ти се оказа свестен и скромен човек. Ако беше някой друг, кой знае колко и какви услуги, щеше да иска от мен !
   Но едно не мога да разбера - как синът на такъв храбър войник, е станал родоотстъпник ?! "

Накрая в писмото, той давал Царска милост от следващата година, вуйчо ми Дочо да бъде записан в Гимназията. Зарадван ... дядо ми купил паламуд и гевреци от Троян, и заедно с добрата новина се прибрал във Велчевското.

Христо Велчевски почина през 1955 г., когато започнах 1-ви клас. На снимката от погребението, съм с ученическата чанта до главата му, както бе завещал.

Вуйчо ми Дочо след 9 Септемви 1944 г. завърши Инженерство в Прага. Върна се оттам с булка - вуйна Марта, една красива моравка. Стана Главен-инженер на Елпром -Троян и конструира прочутите електромотори, които и досега се произвеждат без изменение !!! После пак се върнаха в Чехия, където работи до пенсионирането си в моравския град Острава. И аз съм живял известно време в този град. Почина от рак преди 15 години в Бърно, столицата на Моравско.

Отдавна бях намислил да напиша тази история. Защо ли все отлагах ?! Сега обаче реших - "Време е"

Причината ? Наглите и цинични отговори на сина Борисов, княз Секач Рилски пред Израелския вестник "Маарив" Той се пред "свои" вестници и списания дава интервюта. Нали сам е казал че е евреин ...

1) На обвинението че е непоправим комарджия, като дядо си Фердо, той нагло лъже че само 3 (три) пъти е влизал в Казино, и то от едното любопитство.
- Сигурно заради това, бе тотално разорен преди да се върне в БГ и продаде в Лондон на търг, всички медали, ордени и т.н. на Династията, които принадлежат на Българската История и на НИМ !
- Сигурно заради това ПЪРВАТА работа, след като взе власта бе да се гласува новия закон за хазарта, с който бяха намалени данъците върху Казината !

2) На обвинението че се е върнал за да вземе, а не да даде, той пак нагло отговаря, че си е взел само това което му се полага. Никой не се е отказал от реституцията, продължава той.
- Но ти ИЗРИЧНО преди това се закле,
че към своята Родина нямаш никакви имуществени претенции !
- И никой Дедо не е взел двойно, както ти с измама си върна 2 пъти по 4 500 дка. гори !
- И никой не е ощетил роднините си, както ти !

3) След това Секачът пита :
"Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях ?"
Абе господинчо, ние да не сме бройлери, че да ни плакнеш така ? Ти изсече горите върху тези имоти и занесе в Мадрид паричките от тях. Само от дървесината от тези надвзети 4 500 дка гори си гушнал 2,5 млн. левчета.

Но да се задавиш дано ... Не заради имотите ми е отвращението към теб.
- Тиии продажна хазарска свиньо, каза ли преди изборите 2001 г., че ще делиш власта с Доган и турко-ислямистите от ДПС. НЕ ! С какво право тогава им подари повече от половината власт, с какво право върна турското робство ?!
- Тиии, ..... каза ли преди изборите 2001 г., че ще ни спираш детските, и със спестените пари, ще удвоиш парите на циганчетата ?! НЕ ! С какво право тогава го направи ...

Затова сега публично те питам:
" Но едно не мога да разбера - как синът на храбрия български цар Борис Трети, стана родоотстъпник ?! "



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Ламбо,
06.10.2009 17:44
по същата причина, по която първородния син на Иван Шишман - Александър, престолонаследника, е завършил живота си като Искендер, управител на земи в Мала Азия....
цитирай
2. lambo - А как е завършил живота си Искандер ?
06.10.2009 17:50
///
цитирай
3. gothic - Убит.
06.10.2009 17:56
Извинявай, неволна грешка. Убит е в битка с привържениците на Бадредин Симави - отцепник и реформатор....
цитирай
4. lambo - Така е ...
06.10.2009 18:25
Александър приема исляма в Никопол, след като обезглавяват баща му цар Иван Шишман. Отначало е изпратен управител на Самсун, град на северния анадолски черноморски бряг.

После е преместен за управител на Смирна (Измир). Малко след това избухва първото турско анти-феодално въстание начело с шейх Бедредин Симави и Бьорклюдже Мустафа. Въстанниците, сред които има и много мало-азийски християни, се укрепяват на някакъв планински полуостров сред Егейско море. Искандер потегля с войските си срещу тях, но е причакан от засада, разбит и убит.

Така безславно завършва живота си.
цитирай
5. gothic - По това време шейх Симави вече е бил ...
06.10.2009 18:57
По това време шейх Симави вече е бил екзекутиран. А родоотстъпниците обикновено завършват така. за разлика от брат му, който до преклонна възраст се е сражавал с турците. Но идеята беше друга. Сещаш ли се защо направих паралел между Искендер и Секача?
цитирай
6. toross - Браво за постинга,
08.10.2009 23:20
чудесен е, наистина. Пък ме върна и към моите предчи, които без изключение /прадядо, чичо, вуйчо/ са служили в "Плевенска желязна дивизия", а за този празмодий кадета Рилски дори не си заслужава да се говори. Мръсна свиня.
цитирай
7. toross - Всъщност ето нещо в твоя подкрепа:
08.10.2009 23:22
http://toross.blog.bg/politika/2009/10/08/simeon-kadeta-rilski-si-tyguva-po-bkp.412187
цитирай
8. zabylgarite - Симеон
13.10.2009 14:04
всъщност не е цар,ами е другар.Това обяснява всичко.
цитирай
9. анонимен - " Но едно не мога ............
13.10.2009 16:20
много-яко
цитирай
10. vmitkov - От българския клон на династията на Кобургите
15.10.2009 20:34
единствено Борис ІІІ е роден и изживял живота си изцяло в България. За това и той се е чувствал в най-голяма степен от всички свои роднини българин. За това и дейността му в най-голяма степен от всичките му роднини е най-родолюбива.

Баща му пък 35 години от най-активната си възраст е живял (и царувал) в България и, освен всичките глупости, които е направил, е направил и нещо добро за България - извоювал е независимост за България въпреки Берлинския договор.

А внукът Симеончо понеже не е живял през по-голямата част от живота си в България не е имал възможността да научи какво е това да си българин и съответно никога не се е чувствал като българин и никога не е постъпвал като такъв. За това и дейността му е като на чужденец - крадлива.

Да не говорим, че Симеончо дължи живота си на Сталин и неговите наследници и поради слабостта си към хазарта им е вечно задължен, следователно е силно зависим от КГБ и Компартията на СССР и техните наследници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3571674
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930