Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 00:49 - Нона Караджова кандардисва карловци за боклука
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 5969 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 22.10.2010 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В късния следобед на 21 Октомври, от 16,00 часа карловци имаха среща, с министъра на Екологията - Нона Караджова. Срещата се състоя в залата на Общинския съвет. Присъстваха също областния на Пловдив - инж. Иван Тотев, зам-кмета на Карлово - Ганчо Караджов ( не е роднина на министърката ), Председателя на Общ. съвет - Карлово, адв. Тошко Стоев. И аз бях там, и аз участвах.

Зам-кмета по Екологията на Община Карлово, Никола Ликов от Атака, както винаги отсъстваше ...

image
От ляво на дясно : Г. Караджов, И. Тотев, Н. Караджова

Целта на срещата беше, да ни убедят :
- че пак трябва да помогнем на София, като приемем 60 000 тона боклук
- че Карловското депо има много свободен обем и няма страшно
- че няма никакъв екологичен риск за района и населението и...
- ЧЕ ПАРИ НЕМА - ДЕЙСТВАЙТЕ

Караджова започна с горепосочените четири тези. Каза че в София останали само 150 000 тона балиран боклук, складиран между 2005 и 2007 г., и че на нас се пада честа да поемем 60 000 тона от него. Както се казва Провинцията винаги "поема", а София винаги "подава". Това било за последен път ...
Боклука щял да се кара бавно, за 4-6 месеца. Геодезична фирма била измерила, че Карловското депо имало цели 600 000 тона свободен обем. Аз лично не вярвам на тази цифра. Боклука бил стар, изветрял и напълно безвреден. Че пари няма да се дават срещу боклука, но тя лично е издействала 1 млн. лева за довършване на Пречиствателната станция на Карлово. И други в тоя дух ...

След това Тошко Стоев размаха Декларацията на общ. съвет, приета с 21 гласа от 21 присъстващи, с която категорично се противопоставят на докарването на боклука. Знаейки че Общините ще бъдат против, Парламента е приел тази Поправка, според която Правителството може да кара в депата до 10% от свободния обем, без да пита местните власти. тръгнало е по пътя на диктата.

image
Говори Тошко Стоев ...

Дойде и моя ред. Разказах на министърката, как преди 3 години ни натресоха пак Софийския боклук, и въпреки огромния митинг пред Общината, тогавашния общ. съвет, гласува с "ДА". Попитах я каква ще бъде отговорноста на бившите софийски кметове и лично на Джевдет Чакъров за това положение, в което сме попаднали. Казах и че от това сега печелят фирмите-операторки по депата, които прибират по 18 лв. на тон приет боклук. И които фирми всички са на Ахмед Доган. А другите печеливши разбира се, са транспортните фирми.

Другите ми 3 въпроса бяха, за готвените промени в Закона за лова, за Мини-Вецовете и за Вододайните зони, специално Седемте рилски езера.

Министърката започна отговорите отзад напред. Каза че няма да се съгласи и дивите кози да бъдат включени като "проблемни животни" за избиване, както иска Емил Димитров, но си замълча за мечките. Откакто е министър била издала само 5-6 разрешения за строеж на мини-вецове, но предишните са пуснали 840 проекта в изпълнение. Не пое обещание че лифта до Седемте рилски езера ще бъде спрян, само някакви пътеки щяло да има (някога).

Замълча си за отговорноста на кметовете и Чакъров. Когато от място отново я подсетих, каза че пратила няколко папки на Прокуратурата за Чакъров, но повече нищо не можела да направи

След това Зам-кмета Ганчо Карджов съобщи застрашителни данни. От депото с капацитет от над 1 200 000 кубика, половината вече е запълнен. Сега 60 000 тона от София, 40 000 тона за 1 година от Карлово, 20 000 тона от съседните общини и ... остават още 8 години експлоатация ...

image
Говори Ганчо Караджов ...

"А после ?" - попитах аз. Мълчание ...

Започнаха да стават и други карловци. Основните техни тези :
- Значи по този начин наказвате Общините като Карлово, които са си свършили работата и за си построили модерните депа, и награждавате София и Стефан Софиянски. Които само крадоха и не намериха време за друго
- Тези 10% от свободния обем еднократни ли са, или след това пак 10% от оставащия обем - попита друг. Караджова се направи че не го е чула
- Според закона депата трябва да са поне на 3 км. от населените места, а Карловското е на 800 метра. Кой е правил проекта ? - Пак без отговор
- Правите ли сметка, че само на няколко километра са минералните извори на Баня ? Караджова отговори, че сега идва от депото, прегледала го е и всичко било наред - нямало да има замърсяване на подпочвените води.
- Друг я попита, за замърсяването на Карловското поле от вдигнатите комини на завода в Пирдоп. Караджова и за това си замълча. Каза че имали много малко лаборатории за измерване на чистотата на въздуха.

Бързо приключиха срещата, поради изчерпване на времето. Хората не останаха удовлетворени. Имаше още желаещи да си кажат болката, но уви. Аз накрая извиках :
"За Софиянци големите заплати, а за нас отпадъците " - министърката и това уж не можа да чуе ....

image
А ето с какви плакати излезе партия "Зелена България"




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. ckarlet - Така е, Lambo, за съжаление за много ...
22.10.2010 09:26
Така е, Lambo, за съжаление за много неща започнаха да се правят, че не ги чуват или виждат...
Прекрасен ден ти желая!
цитирай
2. анонимен - отг.
22.10.2010 09:54
Да, какво може да се очаква от Нона Караджова??? Тя не се е сложила сама в министерството за министър... Така си действат хората, айде на ви на провинцията - идиотите боклука, атомните централи, пък ние ше си стоим на далеко в софията - големата работа и ще ви управляваме, ще ви вземаме всичко най-добро от региона, парите, а каквото там после стане - вие ще си търпите и ще си живеете в мизерията, ще боледувате, за какво са ви там болници, училища, а виж какви хубави депа пък сте си направили за боклук пък ние тука в София си нямаме, я сега да си сложим при вас боклука!
Толкова от тия.
Но аз се чудя, българите с какъв акъл ги избраха? Така е тука винаги. Първо ни се съсипа държавата - беше богата. Заедно с това ни се взеха външните пазари - що ние да изнасяме промишлени стоки и да сме конкуренти, като може да ни се вземат парите - да си купуваме и внасяме всичко. Е, нали има там туризъм, природа някаква, от това българите ще печелели... Сега - много университети сме имали, много болници, много незнам си какво, КОЙ решава какво ни е нужно и какво ще ни се позволи? отдавна това не става в България.
Айде, да ви е честито новото управление на Герб, айде на следващите избори пак за тях всички овце да гласувате! Или за Костов - той знае, той може, той ще ви довърши окончателно. Да сте живи и здрави родни мили български избиратели - наивници. Сега си търпете последствията и дано се поучите от грешките си, ако не се учите - пак ще теглите.
цитирай
3. анонимен - Депото на Европа
24.10.2010 20:34
За съжаление, Карлово е пример как цяла България се превръща в депото, боклукчинйницата, на Европа.
Хора, спасявайте си децата!
цитирай
4. анонимен - Боклук София
14.11.2010 19:55
Уважаеми карловци, колко хора от Вашия град живеят в София ? В нашия вход има само две семейства от хора родени в София, останалите са от други градове. Уважавам правото на всеки да живее, където желае, но когато са правени сметищата на София, не се е очаквало половин България да се пресели там. Не оправдавам предишните кметове на София, те са за съда, но за тия бали сега цяла България ще плаща наказания в ЕС. Ако от повече градове се бяха съгласили да вземат срещу обезщетение по малко от тия бали, нямаше да се стигне до тези наказания.
цитирай
5. liliyanaandreeva - ЗАЩО РАЗНАСЯТ ТОР И ТУРЦИ С КАМИОНИ ПО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ?
22.12.2010 10:20
КЪДЕ ОТИДЕ НАРОДЪТ, ДЕТО НЯМА БОКЛУК, ТА НЯМА С КАКВО СЛИВИ ДА СИ КУПИ ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3559913
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031