Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 13:07 - Кои и защо предадоха Апостола ?
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 15881 Коментари: 10 Гласове:
17

Последна промяна: 21.01.2012 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много пъти съм си задавал този въпрос. Накрая се запознах по-подробно с развитието на събитията, преди залавянето му в Къкрина. За всеки е ясно че разкритието на Организацията и масовите арести на турската полиция, са свързани с обира на пощата в Арабаконашкия проход. Тоест с името на Димитър Общи.

image Димитър Общи

Не можах да установя точно, къде става разделянето на правомощията между Левски и Общи. Според едни данни това става с решение на тайно заседание в село Пордим до Плевен, според други с решение на Главния рев. комитет във вътрешноста - Ловешкия. Така или иначе на Димитър Общи му е гласувано правото, сам да ръководи комитетите в Северо-Западна БГ. Авантюриста се опира главно на комитетите в Тетевен и Етрополе.

И все пак не Общи, а двама чорбаджии, видни членове на Тетевенския комитет, дават идеята за обира на хазната. Това са хаджи Станьо Врабевски и Петко Милев. Хаджи Станьо е най-богатия търговец в областа, и се смята че подхвърля тази идея, за да не дава лично той пари за организацията. А сандъците му преливали от златни монети.

image
Д-р Милен Врабевски, потомък на Чорбаджи Станьо,
член на НИС на ГЕРБ


Третия главен подбудител е учителя Тодор Пеев, Председател на Етрополския комитет. След Освобождението той заема редица важни длъжности в новата българска държава - главно окръжен управител. Самоубива се в 1904 г. в София, не можейки да понесе разочарованието си. Решението за обира е взето именно на сватбата на Тодор Пеев, на 14 Септември, само седмица преди изпълнението на 22 Септември 1872 г.

 image
Етрополе, вероятно декември 1871 г., пред училището
На първия ред по средата вдясно, е седнал млад мъж с руса коса , облечен с палто с плюшена яка. Сигурно е Левски. От дясната му страна е председателя на комитета Тодор Пеев (с брадата), от другата му страна е касиера Илия Правчанов.

imageТодор Пеев след Освобождението

След като Общи се съгласява, той без да пита Букурещ и Ловеч започва подготовката. Свързва се с един разбойник - Стоян Пандура.

Първоначално плана е да се набавят пари за организацията - за оръжие, дрехи и т.н. Да, ама още тогава има черни сенки. Общи обещава на двама помагачи - Божил Генчев и Велчо Шунтов, че ще бъдат наградени след обира с част от плячката. Още в този момент историята започва да става криминална, а не идеалистична. При самото нападение, почти всички взимат за себе се някаква част от парите. Един от тях укрива някъде на самото място, взетите златни монети.


Акцията започва с устройване на засада в теснините на Араба-конашкия проход, още на 20 Септември, 2 дена преди да мине хазната. Повечето от изпълнителите не са били членове на Организацията. Имало даже един турчин - Кара Мустафа ! Дали това име е само прякор ? Интересно, че после турските власти, не са съдили въпросния Кара Мустафа, въпреки че е бил арестуван и разпитван !
Чорбаджи Станьо и други организират доставянето на храна. На 22 Септември 1872 г. идва биволската кола с парите, охранявана само от няколко заптиета. Още след първия залп, те панически се разбягват. Така без никакви жертви и от двете страни, групата на Димитър Общи става собственик на 125 000 гроша.

Но ядец. Парите се оказват предимно в дребни монети. Така поради големия обем и тегло, те не могли да бъдат пренесени всичките. Затова част от монетите са закопани наоколо, друга част е разпределена по участниците (около 15 души) да ги носят, а трета част е натоварена на някакво добиче. Предвидливо докарано преди обира ...

Най-напред парите натоварени на животното (муле или катър), както и носени на гръб от участниците са докарани в Цветковия хан в Правец, а след това в Осиковица, където Общи обменя в злато 17 000 гроша. Което прибира в себе си. И тук започва една добре позната история от последните 20 години "преход". Част от парите "общия" Д. Общи започва да раздава наляво и надясно като "награди" за участниците, а друга част като "заеми" на "крайно нуждаещи се" комитетски дейци. Които "заеми" те щели да върнат, някога като си стъпят на краката.

Да ви напомня това за нашите "кредитни милионери" ?

Сред "крайно нуждаещите се" е и чорбаджи Станьо Врабевски, който бил десетки пъти по-богат, и от най-богатия турчин в Околноста ! Но и той получава "заем" ! Накрая се получава следната картина :
От 125 000 гроша, 21 000 Общи раздава като "награди", 4 200 като "заеми", с 4 000 се опитал да купи коне и само 3 500 прехвърлил във Влашко, чрез Тодор Пеев на Любен Каравелов, за вестника му. Останалата част е намерена от турската полиция при задържането на участниците.

Ето защо Левски заявява на 4 Януари 1873 г. пред съда, че обирът на хазната е разбойничество.

image

Още вечерта на 22 Септември са изпратени 8 телеграми на Турската власт. В една от тях се нарежда на Орханийското околийско управление "да се превърне нощта в ден", но извършителите да бъдат заловени. Отначало се е мислело че това са обикновенни разбойници, не се е допускало даже, съществуването на революционна организация. Този факт сам по себе си говори за изкл. прецизната дейност на Апостола, за стриктните му правила за запазване на тайната. Тайна, която Общи с действията си разкрива. Неслучайно има данни че Левски се е готвел да убие Общи, за да осуети акцията в Араба-конашкия проход. Още повече, че последния се отпускал да говори по ханове и кръчми, че се готви нещо голямо и всички да бъдат готови !!!

Най-после на 20 Октомври 1872 г. турската власт прави удара, когато при разпит арестувания вероятно на 18 Октомври Велчо Шунтов, посочва името на един от главните Стоян Пандура.


image Велчо Шунтов

До 22 Октомври разпитите, вкл. и на арестувания Стоян Пандура се въртят само около обира. Едва след това турската власт с изненада научава, че съществува рев. организация.
Най-абсурдното е че Околийския каймакамин в Орхание, свикал съвет с участието на изтъкнати българи, които да помогнат за разкриването на обира. А в съвета били самите участници - Хаджи Станьо Врабевски, Хр. Пиронков, Тодор Пеев и др. Нашите хора подложили динена кора на турчина, че извършителите са изпратени от Влашко, от тамошните българи. Веднага били "командировани" в Букурещ Тодор Пеев, Хр. Пиронков и помачето Хасо, да разузнаят на място. Там и ги застига новината за залавянето на Общи. Турция иска от румънската полиция да ги арестува и да ги върне, но Пеев и Пиронков избягват.

След ареста на Стоян Пандура, арестите следват един след друг, дейците се издават един други и т.н. Заловен е и хаджи Станьо Врабевски. Турците вече знаят за Организацията и тръгват по дирите на Общи. Ненка Павлова предрешава Общи като оцетар, той натоварва коня си с едно празно буре и два чувала орехи и тръгва за Плевен. Откъдето после да избяга в Румъния. Ненка завежда Димитър през нощта в Гложене, но на връщане е арестувана и си казва всичко. Турците винаги са били майстори на изтънчени ориенталски мъчения. Само след ден Общи е хванат, както спи върху чувалите с орехи в обора на някакъв хан, в село Черниково.

Въпреки липсващи страници от протоколите за разпит на Общи, се вижда от останалата част, че той прави ПЪЛНИ САМОПРИЗНАНИЯ, още преди да почнат да го измъчват. Освен това той започнал с хвалби, с които далеч преувеличавал размера и силата на Организацията. С което разбира се искал да предаде политически характер на обира.

След разкритията, последвали обира на пощата в Арабаконак, примката около Левски започва да се стяга. Турската власт се добира до все повече сведения за него - кой е, с кого се познава, по какъв начин се прикрива и т.н. Не само от пълните признания на Димитър Общи, но и чрез изтънчените мъчения на заловените членове на рев. комитети.

Но най-голям удар турското разузнаване прави в Букурещ. Високата порта (тогавашното външно министерство на Турция) изпраща остра нота до румънския външен министър Катарджи, да се арестува Председателя на БРЦК - Любен Каравелов. И да се изпрати в София, за да бъде съден заедно с другите участници, в обира на хазната. Нали 3 500 гроша от обира, са дадени на Каравелов от Тодор Пеев за вестника му ! Тогава на власт в Румъния са консерваторите и те решават да изпълнят искането на Турция. Но това не остава скрито за Киряк Цанков, който укрива Каравелов в Букурещ, и след това организира успешното му бягство в Сърбия. В Белград Каравелов е посрещнат много радушно, вкл. и от пресата. Това води до възмущение в Румъния и консерваторите са свалени от власт. Новият Премиер Когълничану веднага разрешава на Каравелов да се завърне в Румъния, където той пристига още в началото на Февруари 1873 г.

image

Между-временно, докато Каравелов се крие в Букурещ, Киро Тулешков изнася целия архив на БРЦК, и го скрива в жилището на Васа Живанович - секретар на Сръбското агентство в румънската столица и голям приятел на българите. Без да знае Живанович обаче, живеещия в дома му, негов шурей Джуро - развален и покварен младеж, продава на части архива на БРЦК, на турското агентство за 500 наполеона ! Джуро имал огромни комарджийски дългове. Така тези безценни документи попадат в турски ръце и помагат много за разкриване на голям брой национал-революционери, както и при процеса в София. Не ми е известно някое българско правителство, да е искало този архив от Турция !

Съвсем друга е съдбата на архива на Ловешкия комитет - централен за вътрешноста. Прибирането на този архив, е една от главните причини, Левски да посети Ловеч. Той зашива архива в самара на коня с който пътува. При арестуването му на Къкринското ханче, турците правят грубата грешка като не прибират и коня му. След около месец, завръщащия се от Софийския затвор Никола Цветков, намира самара и книжата непокътнати и ги прибира. След Освобождението в 1879 г., когато Захари Стоянов посетил Ловеч, Цветков му предал архива. Малко по-късно Цветков починал, а вдовицата му останала да бедства ...

Захари Стоянов предал архив на Етнографския музей, където е записано това ... През 1924 г. Етнографския музей предава Архива на Народната библиотека, където е и до днес. По този начин ние сега, имаме достъп до тези оригинални документи.

image
Повече от 50 години смятаха, че тази снимка е изгубена


Установено е, какъв е последния път на Апостола.
- На 28 Ноември 1872 г. Левски е в Пазарджик, заедно с Никола Ръжанков, видно от разписката за 1 280 гроша, дадена на касиера на тамошния комитет.
- В началото на Декември той е в Карлово, посрещнат от братовчед си Васил Караиванов. Но не остава да пренощува в родния си град.
- След това пренощува в Сопотския манастир
- После заедно с Ръжанков преминават Стара Планина по добре познатия и постоянно ползван от Левски, път покрай връх Добрила, и след това през изворите на Куманица. Там сега има малка паметна плоча. Между другото точно същия маршрут се ползва от ятата прелетни птици, които пресичат билото на Стара Планина. Това последното съм го наблюдавал лично няколко пъти ...
- На 10 Декември Левски е в сигурното си скривалище в Троянския манастир. Имало и едно допълнително тайно място в една къща, в махала Колибето, близо до манастира. Тук той прекарва времето от 10 до 25 Декември 1872 г., датата на последния му разход от 302 гроша за него и придружителя му.
- на 12 Декември Левски изпраща последното си писмо до Ловчанския комитет, в което упреквайки ги за малодушието и готвеното предателство, нарежда да приготвят архива. Който той или друг човек, пратен от него ще мине да го прибере, на път за Влашко.
- на 25 Декември Левски тръгва от Троян за Ловеч, където пристига привечер.
- отсяда при Николчо и Марийка Сиркови-Цветкови.
- вечерта Левски изпраща Марийка да прибере подхвърлените писма, с фалшив негов подпис от Величка Хашнова. Тя ги предава на Сиркова на излизане от църковната служба.
- на 26 Декември, късно следoбед Левски и Николчо Сирков напускат Ловеч, по различни пътища. После двамата се събират по пътя за Севлиево и тръгват към Къкрина.
- при местноста "Пази мост" срещнали две заптиета. Те разпитали българите. Николчо отговорил че е за Търново, а Левски че отива да види колко тор трябва да закара на лозето си.
- късно вечерта Левски и Сирков пристигат в Къкринското ханче. След вечерята Левски, Сирков и ханджията Христо Латинеца лягат да спят в една стая
- към 2 часа Сирков ги събужда да тръгват. Латинеца излиза да кажел на съседите, че няма да го има до вдругиден. И да предупредят баща му
- Малко след това започва тропането по вратата. Сирков чува гласовете на турците и тича при Апостола
- Левски взима два револвера и казва на Сирков да му отвори малката врата към задното дворче. Успява да пребяга през него, но при опита му да прескочи оградата се закача в нея и е ранен от стрелбата на заптиетата. Там ... увиснал на оградата е и хванат.

Още не е установено, дали поп Кръстьо е предателя, или причината е в срещата със заптиетата, или ... Ще напиша моето мнение. Левски е хванат в резултат на по-широк заговор, вътре в Организацията. Изпълнителя не е важен. Поръчителя както винаги е главния предател. А поръчителя според мен са българските чорбаджии-иззедници. Причината - тежал им е наложения от Левски паричен революционен данък. Именно за да не дават пари, са го предали на турците. Патриотизма им свършва веднага, щом се налага да бъркат в дълбоките си кесии.

След Освобождението майката на Левски - Гина Кунчева, остава само с дъщеря си Яна и четирите и деца. Малко след това се връща от Освободителната война сина и Петър Кунчев. С отрязан крак, в резултат на рана от Шипченските боеве. И туберкулозен. Карловските чорбаджии отказват да помогнат на бедните роднини на Апостола. Открито се присмиват и злорадстват. Още повече, че братът на Апостола - Петър Кунчев, проси по калдаръмите на Карлово. Какво падение! Не издържайки на глада и унижението, майката на Апостола се удавя в кладенеца. Погребана е в някакво дере, без опело. Православната църква не погребва самоубийците. Само след 3 години просене по карловските улици, през 1881 г. умира и Петър Кунчев.

Такава е трагичната съдба на семейството на Левски. Който каквото друго и да ви говори - не му вярвайте.
 




Гласувай:
17



1. ckarlet - Не бях срещала как е приключил жи...
19.02.2011 13:17
Не бях срещала как е приключил животът на майката на Левски. Сега го научавам...
Дълбок поклон пред тази велика българка, родила Светинята на България!!!
Левски ще си остане за мен един от най-видните личности отдали живота си за делото и родината!
Поздрави, Lambo!
цитирай
2. indiajane - --
19.02.2011 13:59
Благодаря, че си си направил труда да напишеш статията и да разкажеш неща, които не знаех.
цитирай
3. pukamuli - "Българин да се наричам,първа радост е за мене!"
19.02.2011 14:03
Еех,наивни ми поете!
цитирай
4. анонимен - ....Елица
19.02.2011 17:01
"Българийо,за тебе те умряха.."
не мога да пиша повече-нещо ме хвана за
гърлото-особено как е завършила земния си път
майката на Апостола-покъртително....
Нима предателството е заложено в гените ни?!-
и днес отново си задавам въпроса къде останаха идеалите,
завещани ни от Левски-"чиста и свята република"-май
останаха в учебниците по история...
Тъжно,много тъжно ми стана след целия този прочит-
но истината трябва да се знае -поклон пред делото ти,Апостоле!!
цитирай
5. анонимен - ИСТИНАТА , ....ЕДИНСТВЕНО, ИСТИНАТА.....И САМО ИСТИНАТА...
19.02.2011 21:22
...Е ТАЗИ -КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВА И СПАСИ БЪЛГАРИЯ!

ВСЯКО ЛЕКАРСТВО Е ГОРЧИВО И БОЛИ ,ОТ НЕГО , НО........... Е ЗА ЗДРАВЕ!

ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕШ ИСТИНАТА!
ВИНАГИ--И САМО ИСТИНАТА!
цитирай
6. анонимен - Л.Г.
22.02.2011 14:35
Начина за действие, с което да се оправи народа е ясно показан... България на Българите, никакви чужди на Българската земя, смърт за всеки български предател, икономически план при който няма да съществуват крайно богати хора, така няма да има и крайно бедни...както знаем, богатството развращава!
цитирай
7. petiogyudyulev - !!!
10.03.2011 13:35
Ако Левски е жив в момента и види какво става в България може и да съжали че е бил основен двигател на освобождението!!!
цитирай
8. анонимен - Л.Г.
16.03.2011 21:52
Левски е имал намерения да убие Общи много време преди обира, но " не е намерил човек достоен за мястото на Общи". Така пише Захари Стоянов в " Левски - биография". Общи е имал за задача да убие еди-кой си(не помня име), но се е страхувал и се е крил в горите... когато Левски отива при него и го заплашва с убийство ако не изпълни задачата си.
цитирай
9. hosekura - Даа !
11.04.2011 09:49
petiogyudyulev написа:
Ако Левски е жив в момента и види какво става в България може и да съжали че е бил основен двигател на освобождението!!!


А ако Левски гледа отгоре ??!! Дали щеше пак да стане същия ако имаше възможност да живее отново ??! Какъв щеше да е ??? Депутат ? Десидент ? Луд ?

Жалко !! Колко жалко !!
цитирай
10. mihri61 - Направих си труда да направя една ...
27.05.2011 10:23
Направих си труда да направя една сметка тези 125000 гроша на колко горе-долу се равняват към днешна дата и дали събитието е съпоставимо по мащаб към някой грабеж ставащ вече почти ежедневно през 21 век. в Милото ни Отечество.
Със закон от 1844 г. в Турската империя, в чийто граници са и българските земи се възприема биметална парична система при съотношение злато - сребро 1:15.
За основна парична единица е приета турската лира, съдържаща 7,216 г. злато с проба 916,6/1000. Една турска лира се дели на 5 меджидии, а всяка меджидия на 20 гроша.

http://www.bg-papermoney.com/html/bg/pobzdo.html

Т. е. една лира е 100 гроша.,което ще рече,че обраната сума възлиза на 1250 тур-лири или на около 9 килограма злато от висока проба.Само в люлюнския клон на райфайзен банк съм сигурен,че количествата злато са многократно повече.Защо го пиша това,защото за онези 9 кг. злато,е вплегната цялата държавна машина на Османската империя и за кратко време са разкрити,заловени,разпитани и осъдени всички участници в обира,днес сме свидетели на нещо друга-Искам да живея в Османската империя,та дори и да плащам т.нар. зъбен данък,за който споменавш в друг постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3558850
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031