Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2020 10:20 - КАТО ЛЕКАР ХОРАТА МЕ ПИТАТ ДАЛИ Е БЕЗОПАСНО ДА ВЗЕМЕТЕ НОВА COVID ВАКСИНА. КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ КРИТИКАТА Е РИСКОВАНА, ЕТО МОЯТ МНОГО ВНИМАТЕЛЕН ОТГОВОР
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1918 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2020 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  КАТО ЛЕКАР ХОРАТА МЕ ПИТАТ ДАЛИ Е БЕЗОПАСНО ДА ВЗЕМЕТЕ НОВА COVID ВАКСИНА. КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ КРИТИКАТА Е РИСКОВАНА, ЕТО МОЯТ МНОГО ВНИМАТЕЛЕН ОТГОВОР

26 ноември 2020 г.

image

Д-р Малкълм Кендрик, RT
Waking Times

Типът ваксина, разработвана срещу вируса, никога досега - извън Ебола - не е била използвана. Изпитанията бяха изключително прибързани и включваха тестване само на малък брой. Какво може да се обърка?

Откакто излязоха първите положителни резултати за ваксините, много хора ме попитаха дали мисля, че всеки трябва да ги приема? По някаква причина редица хора там се доверяват на моята преценка за такива неща.

Забелязах, че Daily Mail наскоро проведе анкета , която показа, че три четвърти британци биха се съгласили да имат удар - въпреки че 40 процента искаха политиците да го вземат първо, за да докажат, че е безопасно. Честно казано, съжалявам всяка ваксина, инжектирана на определени политици, тъй като не съм сигурна, че тя ще оцелее.

Както и да е, дали повечето читатели на Daily Mail са толкова ентусиазирани от ваксинацията? Трябва да призная, че пиша тази статия с известна предпазливост, тъй като съм наясно, че и най-малкият намек за критика към ваксината, която и да е ваксина, е рискован.

Както наскоро отбелязах на свой приятел, в момента, в който някой каже „ваксина“, единственият приемлив отговор е да скочиш на крака и да поздравиш, докато пееш „Ода на радостта“. Последвано от петнадесет минути възторжено пляскане. Ако не го направите, означава, че сте изведени и застреляни за престъпления от мисли. Doubleplusgood, наистина.

Първото нещо, което искам да кажа тук, е, че типът ваксина, разработвана срещу Covid-19, никога не е бил използван преди, извън Ебола. Някои хора смятат, че всъщност не бива да ги наричат ​​ваксини, защото те са напълно различни от всичко, което е било преди.

Досега ваксинацията означаваше инжектиране на мъртъв вирус (или бактерии) или такъв, който е отслабен и може да се възпроизведе слабо, части от вируса или други подобни. Веднъж попаднала в тялото, имунната система забелязва този „извънземен“ материал и създава отговор срещу него, който, надяваме се, ще бъде запомнен с години и години.

Следващият път, когато се появи опасният вирус, тялото ще използва имунната памет на нещо много подобно, за да унищожи вируса (или бактериите) с висока скорост, без да му дава шанс да нанесе щети. Първата по рода си „ваксина“ работи, като се използва вирусът на краветата шарка за имунизация срещу едра шарка.

Беше забелязано, че доярите, които са преболедували кравешка шарка, относително леко заболяване при хората, не са се разболели от едра шарка. Едуард Дженър се чудеше как или защо се е случило това. През 1796 г. той изстъргва материал от рани от кравешка шарка и след това го надрасква в кожата на хора, незаразени с шарка, за да види дали ще бъдат защитени.

Първият му доброволец е младо момче, което той „имунизира“ с остъргване на кравешка шарка. След това Дженър се опита да зарази момчето с остъргване на едра шарка. Форма на изследване, която днес би била по-скоро намръщена. За щастие младото момче оцеля и се роди ваксинация. Оттогава всичко е вариация по тази тема, като се използва по-малко опасно „нещо“, за да се създаде защита срещу увреждаща инфекция. Досега.

Сега имаме нещо, наречено пратеник РНК ваксина (mRNA). РНК е на практика единична верига на ДНК - двойната спирала, която се намира в нашите клетки и съставя нашия генетичен код. Много вируси са изградени от единична верига РНК, заобиколена от протеинова сфера.

 

Те влизат в клетката, поемат репликационните системи, правят хиляди копия от себе си, след което излизат от клетката. Понякога убиват клетката, докато правят това, понякога излизат по-внимателно. Covid19 (Sars-Cov2) е РНК вирус.

Знаейки това, вместо да се опитват да създадат отслабен вирус, който може да отнеме години или да разбие вируса на частици, изследователите на ваксината решиха да използват РНК на Sars-Cov2 срещу себе си. За да направят това, те изолираха частта от РНК, която кодира протеина „spike“ - това е нещото, което вирусът използва като „ключ“ за влизане в клетките.

След това те разработиха как да вмъкнат тази малка част от РНК, пратената РНК, в клетката, където тя поема част от механизмите за репликация на протеини, които се намират във всички клетки. Те превръщат механизма в 3D принтер, изхвърляйки копия на протеина.

Тези протеинови протеини след това напускат клетката - по някакъв начин това малко е неясно. Имунната система попада на тях, разпознава ги като „извънземни“ и атакува. По този начин се създават антитела и системата на имунната памет започва да действа. Ако по-късно вирусът Sars-Cov2 попадне в тялото, имунната система се задейства и атакува запомнения протеин от шипове. Дано убие целия вирус.

Това е всичко, със сигурност много умни неща. Какво, както се казва, може да се обърка?

Първото нещо, което трябва да се каже, е, че с нещо толкова ново всъщност не знаем. Възможно е да е абсолютно 100 процента безопасно. Казват ни, че никоя от иРНК не може да влезе в ядрото на клетката, където може да се включи в ДНК. Надявам се. Може ли да предизвика имунна каскада? Надявам се не.

Знам, че изследователите ще разгледат много, много, отблизо новите проблеми, свързани с безопасността, които могат да възникнат. Ако не са, проклетите добре трябва да бъдат. Сроковете тук обаче са много кратки. Обикновено са необходими много години, за да се създадат безопасни и ефективни ваксини. Ето какво се случва след няколко седмици.

Проучванията за безопасност при хората в ранния етап са натъпкани много плътно. Освен това ще имаме много малко информация за такива неща като това дали ваксината действително намалява сериозни инфекции или смърт, както отбелязва професор Хаселтин в скорошна статия: „Тези [ваксинални] протоколи не подчертават най-важните последици от COVID-19, който хората се интересуват най-много от предотвратяване: цялостна инфекция, хоспитализация и смърт. “ Проф. Хаселтин също твърди, че всички опити са „проектирани да успеят“.

Реалността е, че ние бързаме и бързаме. Има много добри причини за това бързане, но съветвам внимателно. Всеки да вземе ли ваксината? Вероятно да за тези с най-висок риск от сериозна инфекция и смърт, където потенциалната полза е висока. Що се отнася до всеки здрав, на възраст под шейсет години, бих изчакал. Какъвто ще бъда.

за автора

Д-р Малкълм Кендрик , лекар и автор, който работи като личен лекар в Националната здравна служба в Англия. Блогът му може да бъде прочетен  тук,  а книгата му „Лекарски данни - как да сортираме медицински съвети от медицински глупости“ е достъпна  тук .




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738030
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031