Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2014 19:26 - Питагор не е грък; още една фалшификация на историята падна с гръм и трясък!
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 134823 Коментари: 11 Гласове:
35

Последна промяна: 28.09.2014 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                image

ПИТАГОР НЕ Е ГРЪК; ОЩЕ ЕДНА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИСТОРИЯТА ПАДНА С ГРЪМ И ТРЯСЪК!



    Изследвайки биографията на античния философ Питагор, винаги съм си задавал въпроса, защо той след завръщането си от странстванията в Египет, Финикия и Вавилон не отива да живее в Гърция или в родния си град на остров Самос, а отива в Южна Италия в град Кротон, който е бил повече етруски, отколкото елинска колония. Отговорът на този въпрос дойде неочаквано, но за това пък по категоричен начин, като срина на пух и прах гръцките идеологеми, наложени клишета и фалшификации на древната история. Дълбоко в себе си винаги съм се съмнявал, че Питагор е по произход грък, но липсваха доказателства за това.
    Ето какво посочва обаче авторът Божидар Динков в своя великолепен научен труд "ПЕЛАСГИТЕ ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА", изд. "Любомъдрие", гр. София, 1999 г.:
"..... Порфирий /Малх 234-305 г./ в книгата си "Животът на Питагор", говорейки за бащата на философа /Мнесарх/, отбелязва, че той бил тиренец, от тези тирени /тирсени/, които заселили Лемнос, Имброс и Скирос /тези острови били заселени с пеласги от Тракия/. Той произхождал от Самос, където бил роден и Питагор. В Самос се намирало едно от главните светилища на Хера Самоска или Пеласгийската Хера, което подсказва за съществуване на древен пеласгийски етнически слой.
   В биографичните си бележки за Питагор Диоген Лаерций посочва Самос за роден град на философа и той бил завладян от атиняните, след като изгонили оттам тирените. От Херодот знаем, че Самос участвал в съюза на дванадесетте йонийски градове, сред които имало и част от пеласги. Самос се отличавал от другите градове с особеното си наречие.
   Името Самос, което има пеласгийски произход, както вече бе отбелязано, ни дава едно научно доказателство, за да приемем, че едни от първите обитатели на острова са били пеласги-тирсени. Пак според Диоген Лаертски, Питагор имал двама братя - по-страши Евном и по-младши Тирен /вероятно наречен така според родния град на баща му - гр. Тир в Сирия/. 
    И накрая за да завършим тази глава, ще посочим и едно косвено доказателство за това, че някога островите покрай западното крайбрежие на Мала Азия са били населени с пеласги. По време на византийския император Лъв III, между 710 и 734 г. била извършена административна реформа, според която морската тема /област/ включваща егейските острови покрай западното крайбрежие на Мала Азия, била нарачена Егеос Пеласгос   /Aegeos Pelasgos/. И до тогава още се е помнела и съхранила традицията за пеласгийския етнос в Егеида. Помнели са и думите на Херодот /VII, 95/: "Островитяните и те били пеласгийски народ, който по-късно бил наречен йонийски по същата причина, както и преселниците от Атина - жителите на дванадесетте йонийски градове" ......".
    Майката на Питагор Партения /Питаида/ също е била местна от остров Самос и се е славела с необикновена красота. Тя била дъщеря на жреца от главния храм на Аполон и от рода на Анкей - древния основател на колонията на о. Самос. Според Ямвлих Халкидски, той също извежда родословието на майката на Питагор от рода на Анкей - вожд на племената на лелегите /според някои те са преселници от Атлантида!/, населяващи крайбрежието на Елада до идването на гръцките племена в историческо време. Съгласно Аполоний Родоски, Анкей е един от участниците в похода на аргонавтите /"Аргонавтика" I, 188/.
   Теопомп и Аристоксен считат Питагор /според родословието на баща му/ за тиренец /етруск/ от един от островите в Егейско море, откъдето в последствие тиренците били изгонени от атиняните /вероятно отново се има предвид остров Самос/. Тази версия, вероятно е свързана с това, че етруските в очите на гърците били носители на тайнствено религиозно учение и етруския произход на Питагор обяснява неговата собствена религиозна доктрина. Заедно с това то обяснява и неговата неочаквана емиграция именно в Италия, където се установяват етруските /троянците; траките дардани/ водени от цар Еней след падането на Троя. Кротон, където се установява Питагор е бил етруски град.
   Порфирий в "Животът на Питагор" посочва, че баща му Мнесарх е от град Тир и е тиренец, от тези, които се заселили на остров Лемнос. От Лемнос той ходил по работа в Самос, останал там и получил гражданство и се оженил там за Партения /Партенис/ от рода на цар Анкей. А когато ходел по търговски дела в Италия, винаги взимал и малкия Питагор със себе си......
   На о. Самос освен Питагор са родени също и философа Епикур и математика Аристарх.
   Важен факт е, че Питагор е бил ярък последовател на древните учения на Орфей и Хермес, обогатени с египетските мистерии, мистериите на Кабирите от о. Самотраки и халдейската езотерична наука и номерология. Сред учениците му е имало също траки и скити, като например известния жрец и духовен учител Залмоксис, обожествен по-късно от гетите. Именно от него тръгва традицията в Северна  България за отшелнически и мистични практики в светилища, пещери и скални манастири, което по-късно преминава и в православното християнство - школата на исихазма......
   И така става ясно, че великия философ и математик, който гърците си приписват най-нагло, че е грък и елин, се оказва с пеласгийски и тракийски произход! Древните автори и традицията са ни оставили ясни сведения, че предгръцкото население на днешна Гърция /в това число и прилежащите острови/ са били древния автохтонен народ на пеласгите и техните родственици траките, които също са автохтонни, като тези народи не са изчезнали, както им се иска на някои. Ние българите сме носители на техните гени, история, култура, духовност и традиции!..... 
    Въпросът с предгръцкото автохтонно население на Балканите - траките и пеласгите не опира само до етническия произход на "гръцкия" философ Питагор. Този въпрос е фундаментален, въпреки, че елегантно се заобикаля и премълчава от гръцките учени.



                             image


             image

Лемноската каменна стела с пеласгийска писменост /подобна на тази на фригийската и етруската/; разчетена е от акад. Владимир Георгиев, който успя също да разчете и етруската писменост още през 1971 г.




Гласувай:
36


Вълнообразно


1. apollon - много добро частно изследване, ...
06.09.2014 21:27
много добро частно изследване, подкрепено с преки биографични сведения.
цитирай
2. aliya - Алия Ошо Няма как да бъде иначе - П...
07.09.2014 09:36
Алия Ошо Няма как да бъде иначе - Питагор е просветлен мистик, достоен наследник на дедите си древните българи, които са били просветлените мъдри хора на Бога. Древните българи са наричани с много имена - пелазги или по- точно БълАз-ги е само едно от имената им. бълАзгите са наречени така по името на древно българския бог Ази или още Бал Ази със значение Големият Аз. Друго име на Бог Ази е СебАзи, Девази (Зевс) и така нат. Древните българи са смятали, че Бог Аз е вътрешната същност и истинското аз на всичко и всеки. Българите са наричани и до днес азковци, а техните наследници Язидите в Ирак също са запазили наименованието на Бог Ази в народностното си име. Азково е и името на днес запазилия се като Хасково наш град. - Aliya.blog.bg
цитирай
3. doktora757 - Допълнителен коментар
07.09.2014 10:46
Както се досещате, въпросът за предгръцкото автохтонно население на Балканите - траките и пеласгите е фундаментален и не опира само до етническия произход на Питагор, който в случая е малък частен пример. Ако изследваме внимателно, ще стане ясно, че и доста други велики имена от древността обявени за "гърци" се оказват или траки или пеласги. Дори и по времето на Платон в храмовете на Атина повечето жреци са били траки, а и самият той е учил от такива траки орфици! Амфиктитонията /съюза на храмовите общности в Елада/ е била изцяло тракийска, а това е била една много влиятелна организация и политически и икономически! Т.е. тук говорим за изключително ключови фактори изградили духовността и културата на Древна Гърция. Да не говорим, че Орфей им създаде азбуката....... В науката е добре нещата винаги да се проверяват по няколко независими източника, да се анализира внимателно /според кръгозора и познанията разбира се!/ и да не се предоверяваме лесно на разните хипотези и теории, та дори и утвърдени като "неразбиваеми аксиоми". Скептицизма обаче, който се забелязва при някои Е БЛИЗЪК ДО УМСТВЕНАТА ПАРАЛИЗА!...... Бъдете малко по-гъвкави и интелигентни; крайно време е да скъсаме завинаги с наложените от българофобите клишета и фалшификации! Иначе ще си тъпчем на едно място.
Ето едно мнение по статията от друг форум: "Драгой Каталиев - То древни гърци няма. На Балканите са живяли различни, често воюващи народи като: лелеги, пелазги, дриопи, ахейци, дорийци, данайци, траки, македони и др. Гръцката народност започва да се сформира след превземането на Константинопол от кръстоносците. Именно тази народност има най голям принос за унищожаването на Византия(Константинополската империя)." Само да вмъкна в скобки, че Каталиев е мой колега по друга линия и работеше известно време като уредник в археологическия музей в Поморие.
Ето и моя коментар: Точно така! Но има и още един съществен момент, че днешните гърци нямат почти нищо общо с древните елини. По този въпрос е безценно изследването на проф. Якоб Фалмерайер; ЗА ПРОИЗХОДА НА ДНЕШНИТЕ ГЪРЦИ, първо издание Мюнхен, 1835 г.; на български език, издава Фондация "Българи от Македония", гр. Варна, 2012 г. Проф. Якоб Фалмерайер е бил преподавател по древна история и редки езици в Мюнхенския университет; той е историк и полиглот /владеел е 14 езика/ и е работил преди повече от 170 години на терен в Гърция. Изводите му са убийствени за гръцките фалшификации на историята и за това всичките му трудове са забранени в Гърция!
цитирай
4. bezistena - Няма спиране лавината и потопа на Блгарския Дух,Гений,Истина и Феноменно Познание!
07.09.2014 14:08
Чудесно интердисциплинарно изследване,Приятелю,достойно за академичен фундаментализъм на истинската Българска=Световна история,което скоро и ще стане!
Ние ще продължим и задълбочим изследването ти в посока извисяването на изнесената фактология до сакралната й етимология и семантика,която е висшата и безапелационна инстанция за истинност и достоверност!
Изнесените в статията и в коментарния й блок имена и топоними,са прекрасни примери за нашата задача,от категорията на христоматийните безспорни елементарни примери за обучение на начинаещи просвещавани!
Разхерметизирането на тия свещени имена и понятия,които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА ХЕРМЕТИЗИРАНИ(ЗАСЕКРЕТЕНИ) ОТ ДРЕВНИТЕ ЖРЕЦИ,КОИТО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИНАГИ И ЕДИНСТВЕНО СА БЪЛГАРИ,ще ни заведе задължително до Арбитрите от Висшия апелационен съд-Българските Богове,Които са и авторите,субектите и обектите на тази информация!
Започваме от самия Питагор,от чието име отново мнипулаторите са премахнали за широката непосветена аудитория издайническия съскащ кодировъчен знак и звук "С" на Българския Бог Исус,но която манипулационна техника и практика вече ни е позната и не е проблем за нашата разшифровъчна дейност!

ПИТАГОРАС=Бог Иса Траг–Бог Исус Тракиеца
ПИТАГОРАС=Диана и Иса Барг=Диана и Исус от България

И двете сакрални разшифровки по стриктните формули и правила на
Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061,
са категорични Български документи,оставени за отговорно съхранение от нашите Посветени Деди в гръцкия език и история,които са захерметезирани Български език и история,съставени да служат за непробиваеми трезори за дълговечно съхранение на нашата сакрална информация при екстремалните геноцидни условия за Българите,и които документи свидетелстват какъв е Питагорас!

ПИТАГОРАС-Висш посветен Българин от Тракия и Първожрец генетичен потомък на династичната фамилия Дуло на Безначалните и Извечни Български Богове Исус и Богинята Майка,Мария Магдалена– Сътворците на Света и Родители на човеците!
цитирай
5. fascindoo - точно така - какви гърци и то древни елини?
07.09.2014 14:35
гърци - тъмнокожо малцинство в държавата на пеласгите - XV век пр.Хр.
• - Херодот казва, че гърците са нашественици в днешните си земи и, че гърците идват от Африка ( История, VI- 53).
• - пак Херодот - погребалните гръцки обичаи са като на африканските номади (История -IV-190).
• - пак Херодот - типичната гръцка дреха е от африкански произход (История -IV-189).
• - Плиний Стари и Страбон също са на мнение, че гърците идват от Африка (Плиний, Естествена История- VII. LVI.195-198, Страбон, География -VII, 7. 1).
• - Есхил описва гърците като тъмнокожи и идващи от Африка, предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите
• - "Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийците, или даже като хората живеещи край река Нил." ( http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html).
• - Генетично изследване на различни учени доказа, че гърците са роднини на африканците http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506).
• - Гърците напускат Египет когато Ахмозе изгонва хиксите -1550 пр. Хр.
• - Пеласгите нападат Египет през 1150 пр. Хр.
• - Херодот още твърди, че ахейците не са гърци и, че ахейците са местно население, а дорийците-данайци са нашественици...( История, VIII-73 ).
• - Херодот е йониец, а според него самия, йонийците са гърцизирани пелазги, такива са Левкип и Анаксагор, а
• - Орфей, дал музика на гърците е тракиец,
• - Линей е също тракиец,
• - Тамир е също тракиец,
• - Клеофон е от тракийски произход,
• - Хермий Атарнейски е тракиец,
• - Дионисий Тракиец е този, който създава първата гръцка граматика,
• - художникът Бригос е тракиец.
• - Хегел казва, че до Питагор сред гърците науката била непозната и последният бил почнал да я въвежда. Интересното е, че Питагор всъщност пренася египетски знания и идеи и ги присажда сред гърците
• - Аристотел е "метек", тоест атиняните са го имали "втора ръка" елин.
• - Платон изразява отношението на гърците към труда. За гърка труда е робска работа. Той не знае от коя страна се сади житото и от коя се жъне, знае само да граби и убива, а после да философства.
• - Гърците считат, че около V век пр.Хр., всичко важно гърците вече са го написали и направили.
• - Елини и гърци да не са едно и също.
- Предгръцките селища от Крит като Гординия (Гортиния), Пергам (Бергам!), Даво, Кносос (Нос) са само варианти на тракийските Гордиум, Пергам, Дава, Книшава
цитирай
6. tres1 - Поздравления за материала,
07.09.2014 14:56
Поздравления за материала, макар топлата вода да е открита доста отдавна. Абстрахирайки се от глупостите, които днешните "потомци" на древните елини пишат за произхода и появата им на Балканите /специално/, че са дошли от север, после от изток и дори от юг и едва ли не от запад, то нито ред или дума не са открити до ден днешен за народ толкова голям и така високо цивилизован, както те твърдят. Обратното го има с изобилие от податки в историите и паметниците на останалите древни народи и цивилизации - само трябва да се потърси и популяризира /но без шовинизъм/. Та в древността замите около моретата средиземно, черно каспийско и др.са били населявани от племена и народи наричани от дедите на гърците БЕЛАСГИ / не е уточнено от кой език е взаимствано при формирането на елинския/, но значението на думата е Бели Ние Земя. По-кратко казано - земята на нас белите. Самото название пък на "древните" елини е било Бели нес или бели не са. Тоест нещо като нашите цигани днес. Появата им по тези земи е от Египет, където се посочва, че са племена от Абисиния. Понеже египтяните нямали склонността да приемат какви да е недоразвити цивилизационно субекти, те били понапъдени и с помоща на т.н. морски народи се изпоразселили по техните местообиталища. Като начало на появата им на Балканите се сочи интервала / 8-5 век п.х./ След това може да намествате културноцивилизационните им "достижения" както ви харесва. Като за начало трябва да си отговорите на въпроса кои и как са участвали техните деди в Тройнската война /състояла се около 12 век п.х./ Тоест 400 години преди появата им на Балканите те вече са били не каква да е, а решаваща сила в района /хем смешно, хем жалко/ Смешно, че фактологическото разминаване е "направо незначително малко" и Жалко защото ние не се замисляме ни най-малко за това, което ни предлагат да дъвчим.
Колкото до прословутата Византийска империя - трябва да не се забравя, че по нейно време такава никъде не е съществувала /или поне с такова наименование/ .
цитирай
7. tres1 - ИРИ
07.09.2014 15:22
Източната Римска Империя се "появява" като Византия през 15 век от н.е. Дори нашите крайморски древни градове обявени или известни като "гръцки колонии" са с население известно до наши дни като ромьи. Трудно е за произносяне защото думата в единствено число е ромьос, а не както обичат "по-грамотните" да пишат ромиос. Вероятно кръстника на днешните цигани като Роми се надява да придаде по-благоприлично звучене, с евентуалния пресантиман в бъдеще да се сочи древният им произход от Римската Империя, че и преди това когато Ал.Македонски на връщане от Индия им е показал пътя към обетованата земя. Колкото до бъдещето им като народ - то отдавна е написано и популяризирано от дедите на днешните гърци. Та в общи линии: - "Нищо ново под звездите", както са казвали дедите на белите хора. За да не бъда упрекван в шовинизъм ще припомня основният девиз на тези бели хора, а именно: - "Никога да не позволяват на силата да властва над разума".Няма да го тълкувам - ще оставя на всеки да си направи извода - как и защо днес сме на този хал /не само българите/ Та както се вижда легендите за величието и гениалността на гърците са пределно ясни и дори в детайли, за това пък ние с нашата малка, жалка /тъй като не е толкова древна като гръцката/ история и най-вече напълно непозната на света, едва ли бихме могли да коментираме нещо.
цитирай
8. fascindoo - Точно така, прав е 6. tres1 за "прословутата Византийска империя"!!!
07.09.2014 16:18
Понятието "Византия" е предумишлено измислено от 1557 г. - та чак до днес - в съвременния му смисъл. Измислено е, и е въведено заблуждаващо в историографията, като се среща за първи път при еврейския историк Йеронимус Волф през 1557 г. и става традиционен за историческата литература след издаването на Парижкия корпус - Corpus Byzantinae historiae - в 17-ти век. Иначе в традиционната историческа литература за вододел между историята на античната Римска империя и историята на нейната средновековна метаморфоза “Византия”, често се избира 330 г. (обявяването на Константинопол за новата столица на Римската империя), а по-рядко 395 г. (разделянето на Империята между синовете на Теодосий), най-често 476 г. (абдикацията на Ромул Августул от престола на Западната Римска империя), и още по-рядко 565 г. (края на управлението на Юстиниан) или дори още по-късна дата - 641 г. (смъртта на Ираклий). Къде е 641 г., къде е 1557 г., за да третираме ИЗТОЧНАТА Римска империя като "Византия "? И НА КОМУ Е БИЛО НУЖНО ТОВА? Един типичен случай на преиначаване на Световната история от "световните" евреи!

Аналогично както и понятието панславизъм... Панславизмът не е измислен от Русия, а от венецианците. Те първи се сещат, че, за да владееш Балканите (пък и да са мирни) трябва да има нещо общо между народите.

...а нашите казионни историци още мълчат..., като нелегални платени проститутки!
цитирай
9. maria57 - Браво за написаното!
07.09.2016 20:06
Много добър материал. Прочетете следните статии.
http://ziezi.tripod/anadol/venedikova.htm
http://ydara/index.php?option=com_content&view=article&id=4395:2014-09-17-06-06-54&catid=141:2013-08-13-07-02-31&Itemid=213

цитирай
10. evalten - ИСТИНАТА ПРЕДИ ВСИЧКО, ЗА ДА ИМА И СПРАВЕДЛИВОСТ!
08.09.2016 09:46
За да се изправят изкривените, манипулираните и наслагвани с откровени лъжи представи за нашата и на заобикалящия ни свят история, е задължително по-често да се изваждат на бял свят изворите и доказателствата, които се замотават или крият от заинтересованите и техните слуги. И най-после - ИСТИНАТА ПРЕДИ ВСИЧКО, ЗА ДА ИМА И СПРАВЕДЛИВОСТ!
цитирай
11. historybg2018 - Интересна е и съдбата на най-известния ученик на Питагор, Залмокс!
10.09.2018 14:19
Чудесно изследване, моите поздравления! Интересна е и съдбата на най-известния ученик на Питагор, Залмокс! Залмокс след като също пребивава в Египет се връща при своите гети, и полага основите на религия, която е смес от питагорейство и орфеизъм. Авторитета на този човек го издига до първи съветник на владетеля, а след това е и обожествен. На какъв ли език са си говорили Питагор и Залмокс? Всичко хубаво.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046468
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031