Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2022 21:10 - Древна Гърция и гръцкият език
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 5809 Коментари: 19 Гласове:
16

Последна промяна: 12.10.2022 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .


Древна Гърция или древногръцка цивилизация е период в 
историята на Гърция, но и на източното Средиземноморие, който започва след края на бронзовата епоха и преминава в елинистическа епоха след смъртта на Александър III Македонски (323 г. пр. Хр.). Политическите, философските и научните постижения на древните гърци са в основата на развитието на западната цивилизация[1], на съвременната демокрация[2] и на Олимпийските игри. Историците разглеждат наследството на Древна Гърция като основополагащо на съвременната култура[3][4][5] (на западната философия,[6] основните принципи на архитектуратаскулптуратаматематикатапоезията[7]).
/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

Гръцкият език (самоназвание: ελληνικά, произнесено елиника̀, старогръцко произношение хеленика̀) е индоевропейски език, говорен от около 13 000 000 души[1] в ГърцияКипър и гръцката диаспора в целия свят. Възникнал в южната част на Балканския полуостров, гръцкият език има най-дългата документирана история сред индоевропейските езици, обхващаща 34 века писмени сведения. През по-голямата част от това време той използва гръцката азбука, която произлиза от финикийската писменост и от своя страна служи за основа на писмени системи, като латиницатакирилицата и коптската азбука.

Гръцкият език заема особено място в историята на Европахристиянството и Западния свят. Корпусът на старогръцката литература включва произведения, като епичните поеми „Илиада“ и „Одисея“, които имат огромно значение и оказват силно влияние върху по-късната европейска литература. Гръцкият е и езикът на много основополагащи текстове на западната философия, като съчиненията на Платон и Аристотел. Ключовият за християнството Нов Завет първоначално е написан на гръцки, а гръцкият и днес продължава да се използва в богослужението на някои християнски църкви.

През Античността гръцкият е лингва франка на Средиземноморието и Близкия изток, а по-късно е официалният език на Византийската империя. В съвременната си форма той е официален език на Гърция и Кипър и един от официалните езици на Европейския съюз. Много съвременни езици, включително и българският, използват голям брой думи с гръцки произход, като гръцки думи, наред с латинските, често служат за основа при образуването на неологизми.
/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

ПП: Езикът е път към културата. Той не е толкова важен, колкото духовните ценности, които са създадени чрез него /литература, история, философия и
т. н./...
В основата на европейската култура и политика са Древна Елада, Древен Рим /който продължава древногръцката цивилизация/ и християнската религия...



Тагове:   език,   Гърция,   древна,   Гръцкият,


Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - хубава извадка, и..кратка , харесах )
09.10.2022 21:33
даа, но, Безистена/иван дундев, и Иван Семионов, попул.Химик
казват, че всички философи, учени, поети, писатели..и скулптуристи..
......
Сократ, Аристотел и Платон, Есхил, Сафо, Еврипид..и т н..са...българи..
разб се и Ал Македонски...
затова, писах днес..

Благодаря за Резюмето, марине..хубава вечер..
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
09.10.2022 22:36
Според мен историците изпускат нещо много съществено
. Всъщност гърците, те самите, нямат никакъв съществен принос за развитието на цивилизацията, по две причини! Първо, те нямат държава, обединена! Рим има и постепенно кооптира или присъединява насила съседите си и всички територии на цяло Средиземно море!Център на тогавашната цивилизация! Това никой друг, включително и гърците, не е правил!
Ставало е дума, негово дело, на Рим, е съвременната цивилизация ,не е на гърците! Това е фантасмагория!Дори България, в Берлин се разглежда като Мизия и Тракия ,така се разделя ,касто Римските провинции И Пловдив,Пулпудева е столица на Тракия-ИР, както в римската древност!
Гърците са правили емпориони- пазари, давали са им площ, изопачено като създатели на тези градове? Пример-Месамбрия и Анхиало Това са тракийски градое, както и Аполония

Приносът към цивилизацията идва не от гърците , а от езика, наречен гръцки!
Александър Македонски не е грък, но се гърчее-познато явление! Той налага гръцкия като основен в империята си И това е негова грешка! След смъртта му тя се разпада на три империи!
Рим допуска същата грешка Рим има строители и инженери, каквито Гърция няма, за да се твърди ,че копира от нея! Магистралите са замислени от него! Мостове, Акведукти, Колизея, Пантеона - това са негово дело Пропуснал е само асфалта, въпреки ,че е познавал битума!
Грешката му е ,че налага отново гръцкия като втори език Това не е заслуга на гърците , а на императори със сбъркана мъжественост! И понеже содомията ,педерастията, педофилията идват от Елада, те обикват гръцкия и го налагат! Кой ли- Ето някои-Цезар, Тиберий, Хадриан!..... Гърците не играят никаква роля в Рим! И в ИРИ не играят! Но в края на седми век латинският там е отменен и остава гръцкия само !Езикът върши работата ,която гърците не могат да свършат!Грък и работа, това са несъвместими понятия Познавам ги добре, не говоря празни приказки!
Тукидит, историкът е безспорен трак Съмнения, (е са такива има има за Херодот , а и за Омир, чието име е явно псевдоним!
Гърция, като понятие има заслуги, но да не прекаляваме!
Да не я превръщаме във фетиш, защого не е и не заслужава тази чест! Категорично!
Тя е възродена от Англия незаслужено, както и нас, съвсем незаслужено ,е закопала! И, именно заради нея и това , не вярвам на Запада, заради неговия двоен стандарт, незаслужен при това!
Че ние едно извинение не получихме дори, за тази унищожителна тактика спрямо нас?
И ще величаем Гърция?
Моля те, не изпадай в подобен уклон, заради фалшивата пропаганда в тяхна полза!

Хубава вечер!
цитирай
3. raders - точно
09.10.2022 23:11
точно
цитирай
4. kvg55 - mt46,
09.10.2022 23:31
Всичко това – азбука, митология, наука, литература, изкуство – е откраднато от българите.
Правилно дума Фуна.
цитирай
5. mt46 - https://chitanka.info/text/46683-grytskata-tsivilizatsija
10.10.2022 13:33
Увод
Съвременният свят дължи безкрайно много на гръцкия народ. Категориите на мисълта, с които все още си служим, са определени за пръв път от него. Ние му дължим нашите най-важни интелектуални оръдия, а също и основните начала на нашия морал. Римската империя се е подхранвала от гръцката цивилизация, приела е нейното наследство и го е предала на средновековна Европа, която посредством латинската традиция е съчетала много от него с основните черти на тържествуващото християнство. По-късно, през XV век, обществата на модерна Европа получиха отново непосредствен достъп до гръцките източници. Откривайки наново методите на мислене и възкресявайки за нов живот формите на изкуството, създадени и развити от древна Гърция, те отбелязаха изключително бързо и бляскаво развитие. Разбира се, съвременната наука и техника оставиха далеч зад себе си постиженията на учените и инженерите от Античността. Но в линията на прогреса между тях и нас няма прекъсване и ние винаги сме се чувствували наследници на гърците в много сфери на нашата култура.

Ето защо остава така жив интересът на нашите съвременници към народа и културата, на които се чувствуваме толкова задължени. Този интерес може да бъде удовлетворен всестранно, защото източниците ни за опознаване на антична Гърция са изключително богати и разнообразни. Гръцкият език е представен с литературни текстове без каквото и да било прекъсване от VIII век пр.н.ера[1] до наши дни. Неотдавнашното разчитане на микенските плочки дори позволява (наистина с помощта на чисто административни документи, чието тълкуване е твърде трудно) да се върнем назад поне до XV век пр.н.ера. Никой друг човешки език не предлага за проучване толкова богата литература, и то в продължение на толкова дълъг период, близо 3500 години. Наред с тези писмени източници археологията ни дава за Гърция извънредно богата и в общи черти много добре класифицирана документация. Паметниците, които археологията изучава след тяхното откриване, не само представляват интерес като извор на сведения за културата, на която са свидетели, но твърде често имат и естетическа стойност, към която ние сме отзивчиви и днес, независимо от отдалечеността на времето.
цитирай
6. mt46 - https://chitanka.info/text/46683-grytskata-tsivilizatsija/2#textstart Автор на книгата – Франсоа Шаму
10.10.2022 13:37
Първа глава
Микенска цивилизация
През последните години ние станахме свидетели на едно събитие, което имаше голямо значение за изучаването на гръцката история: писмеността, наречена, линеар Б, която до този момент си оставаше загадка, бе разчетена през 1953 г. от англичаните Вентрис и Чадуик, а успехите, постигнати оттогава насам, потвърдиха онова, което двамата английски учени бяха установили от самото начало: че транскрибираният на тази писменост език е гръцки. Това откритие има огромно значение може би не толкова поради съдържанието на текстовете, които вече разбираме, колкото поради новите перспективи, които то ни разкрива върху наченките на гръцката цивилизация. Наистина добре известно бе от легендарните предания, събрани в Омировите поеми, от историци и митографи, че индоевропейските народи, предшественици и близки родственици на гърците от героическите времена, са проникнали на полуострова през II хилядолетие пр.н.ера. Според Омир те се наричали ахейци и се предполага, че тяхното име фигурира в някои египетски и хетитски документи. Приписваше им се определяща роля в развитието на т.нар. микенска култура, разкрита при разкопки в континентална Гърция и на много други места в средиземноморския басейн. Но твърде често се изтъкваше сродството на тази цивилизация с онази критска цивилизация, която сър Артър Еванс разкри в началото на века от руините на Киосос в Крит, и се бе наложило убеждението, че между разцвета на микенската култура към XIV-XIII в. и наченките на архаична Гърция през VIII в. е имало рязко и продължително прекъсване. Смяташе се, че тъмният период, който някои наричат „гръцко средновековие“ с недостатъчно познатите, но дълбоки сътресения, които прозират в него, разделя два свята — пределинския свят от II хилядолетие, изчезнал през XII в. в последователните вълни на дорийското нахлуване, и гръцкия свят в същинския смисъл на думата, който започва с Омир. Наистина от двадесетина години насам благодарение на многобройните вази, намерени предимно в некрополите на Атика, проучванията на археолозите позволиха да се нюансират тези гледища, като разкриха известна приемственост между микенското и геометричното изкуство от XII-VIII в. пр.н.е. За да се обозначат етапите на този преход, бяха създадени термините „субмикенски“ и „протогеометричен“, и се установи постепенно една относителна хронология на керамиката. Но учените все още се колебаеха да направят категорични изводи в исторически план и микенците продължаваха да бъдат считани за прагърци.

Именно това толкова общоприето мнение ние трябва да изоставим тук. Като разчетоха за пръв път документите, написани на линеар Б, Вентрис и Чадуик доказаха, че микенците са гърци или поне са говорили гръцки, което е същественото за нас, понеже принадлежността към гръцкия свят се проявява преди всичко в езика. Оттогава ние трябваше да приемем, че гръцката история и цивилизация започват не през VIII в., а от момента, когато се появяват първите разчетени текстове, т.е. от средата на II хилядолетие, към края на XV в., ако не и още по-рано. Цялата микенска цивилизация става вече част от гръцката, и то не като въведение към нея, а като първа глава от нейната история, която следователно започва поне 600 години по-рано, отколкото се смяташе преди това. И така, ние вече познаваме гръцкия език от текстове, които датират от XV в. пр.н.е. до наши дни, т.е. от един период, обхващащ над 3500 години — уникално явление, което има първостепенно значение за лингвистите. От друга страна, сега вече виждаме наченките на архаична Гърция не като начало, а като продължение или възраждане, и тази нова перспектива ни позволява да поставим ударението не върху прекъсването, а върху приемствеността. Микенската епоха излиза от рамките на предгръцката епоха, за да влезе в историята, и героите на епоса стават за нас отново хора.

* * *

Какво представлява впрочем това писмо, наречено линеар Б, чисто разчитане доведе до такива последици? При разкопките в Кносос* от 1900 до 1904 г. сър Артър Еванс извади на бял свят между другите изненадващи предмети и глинени плочки, на които личаха писмени, очевидно не алфабетични знаци. Първото класифициране даде възможност да се разграничат две доста близки, но все пак различни системи от символи с опростен рисунък, които бяха наречени линеар А и линеар Б. Броят на документите с линеар Б, намерени в Кносос, достигна до три хиляди. През 1939 г., малко преди Втората световна война, американският учен Карл Блеген, който проучваше терена на един микенски дворец в Пилос* в Месения, откри още 600 плочки, написани на линеар Б, към които се прибавиха и други при подновените след войната разкопки; днес те са около хиляда на брой. Най-после английският археолог А. Дж. Б. Уейс и сътрудниците му, възобновявайки през 1950 г. проучванията в Микена, откриха в развалините на къщите, намирали се в съседство с крепостта, около 50 нови документа. Този изследователски материал се обогатява всяка година от непрекъснатите открития.
цитирай
7. sorossadistfucking - Уважавам историците, но не съм спец.Другаде съм спец.Зеленски, е пианист- виртуоз. Свири без ръце. В областта на световната музика 99% от известните имена, във
10.10.2022 20:06
В областта на световната музика 99% от известните имена, във всеки жанр са евреи от цял свят.
В областта на киното почти същото: Еврей до еврея, мила моя майно, льо...
В театъра не.
Имат си принцип: Потен и жаден - не е работа за еврей.
Зеленски, също еврей е пианист- виртуоз. Свири без ръце.
цитирай
8. mt46 - Благодаря! :)
10.10.2022 23:39
1. notfun - хубава извадка, и..кратка , харесах )
09.10 21:33
даа, но, Безистена/иван дундев, и Иван Семионов, попул.Химик
казват, че всички философи, учени, поети, писатели..и скулптуристи..
......
Сократ, Аристотел и Платон, Есхил, Сафо, Еврипид..и т н..са...българи..
разб се и Ал Македонски...
затова, писах днес..

Благодаря за Резюмето, марине..хубава вечер..
цитирай
9. mt46 - Безспорно...
10.10.2022 23:40
raders написа:
точно

цитирай
10. mt46 - Здравей, Иване! Доста си далеч от обективната истина!...
10.10.2022 23:42
leonleonovpom2 написа:
Според мен историците изпускат нещо много съществено
. Всъщност гърците, те самите, нямат никакъв съществен принос за развитието на цивилизацията, по две причини! Първо, те нямат държава, обединена! Рим има и постепенно кооптира или присъединява насила съседите си и всички територии на цяло Средиземно море!Център на тогавашната цивилизация! Това никой друг, включително и гърците, не е правил!
Ставало е дума, негово дело, на Рим, е съвременната цивилизация ,не е на гърците! Това е фантасмагория!Дори България, в Берлин се разглежда като Мизия и Тракия ,така се разделя ,касто Римските провинции И Пловдив,Пулпудева е столица на Тракия-ИР, както в римската древност!
Гърците са правили емпориони- пазари, давали са им площ, изопачено като създатели на тези градове? Пример-Месамбрия и Анхиало Това са тракийски градое, както и Аполония

Приносът към цивилизацията идва не от гърците , а от езика, наречен гръцки!
Александър Македонски не е грък, но се гърчее-познато явление! Той налага гръцкия като основен в империята си И това е негова грешка! След смъртта му тя се разпада на три империи!
Рим допуска същата грешка Рим има строители и инженери, каквито Гърция няма, за да се твърди ,че копира от нея! Магистралите са замислени от него! Мостове, Акведукти, Колизея, Пантеона - това са негово дело Пропуснал е само асфалта, въпреки ,че е познавал битума!
Грешката му е ,че налага отново гръцкия като втори език Това не е заслуга на гърците , а на императори със сбъркана мъжественост! И понеже содомията ,педерастията, педофилията идват от Елада, те обикват гръцкия и го налагат! Кой ли- Ето някои-Цезар, Тиберий, Хадриан!..... Гърците не играят никаква роля в Рим! И в ИРИ не играят! Но в края на седми век латинският там е отменен и остава гръцкия само !Езикът върши работата ,която гърците не могат да свършат!Грък и работа, това са несъвместими понятия Познавам ги добре, не говоря празни приказки!
Тукидит, историкът е безспорен трак Съмнения, (е са такива има има за Херодот , а и за Омир, чието име е явно псевдоним!
Гърция, като понятие има заслуги, но да не прекаляваме!
Да не я превръщаме във фетиш, защого не е и не заслужава тази чест! Категорично!
Тя е възродена от Англия незаслужено, както и нас, съвсем незаслужено ,е закопала! И, именно заради нея и това , не вярвам на Запада, заради неговия двоен стандарт, незаслужен при това!
Че ние едно извинение не получихме дори, за тази унищожителна тактика спрямо нас?
И ще величаем Гърция?
Моля те, не изпадай в подобен уклон, заради фалшивата пропаганда в тяхна полза!

Хубава вечер!

цитирай
11. mt46 - Маниаците не разбират колко са смешни и глупави!...
10.10.2022 23:44
kvg55 написа:
Всичко това – азбука, митология, наука, литература, изкуство – е откраднато от българите.
Правилно дума Фуна.

цитирай
12. mt46 - ...
11.10.2022 00:00
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
09.10 22:36
Според мен историците изпускат нещо много съществено
. Всъщност гърците, те самите, нямат никакъв съществен принос за развитието на цивилизацията, по две причини!
/.../
1. Иване, учил ли си старогръцка литература? Римската литература бледнее пред нея...
2. Чел ли си старогръцка философия?...
3. Знаеш ли, че древните гърци са основоположници на трите литературни рода – епос, лирика, драма?
4. Знаеш ли, че в Древна Гърция възникват театърът, други изкуства и доста науки?...
5. Знаеш ли, че в българските училища и университети се изучава старогръцка литература?...
цитирай
13. mt46 - Човек не може да разбира от всичко. Но поне да уважава специалистите...
11.10.2022 00:02
7. sorossadistfucking - Уважавам историците, но не съм спец.Другаде съм спец.Зеленски, е пианист- виртуоз. Свири без ръце. В областта на световната музика 99% от известните имена, във
10.10 20:06
В областта на световната музика 99% от известните имена, във всеки жанр са евреи от цял свят.
В областта на киното почти същото: Еврей до еврея, мила моя майно, льо...
В театъра не.
Имат си принцип: Потен и жаден - не е работа за еврей.
Зеленски, също еврей е пианист- виртуоз. Свири без ръце.
цитирай
14. shtaparov - Гръкоманите са презряна пигмейска ...
11.10.2022 11:05
Гръкоманите са презряна пигмейска паплач,от която ми се гади! Да се прекланяш пред някой голям и мощен народ- това го донякъде разбирам,но да се прекланяш пред тъмни Балкански джуджета- това за мене е кощунство и даже извратеност!
цитирай
15. shtaparov - Езикът на ахейците не е гръцки, п...
11.10.2022 11:17
Езикът на ахейците не е гръцки,понеже ахейците не са гърци. За да ме разбереш по-правилно: езикът на сърбите не е чешки а езикът на поляците не е украински. Първоначалният гръцки език е бил креолски (левантийски синтез между ахейски и арабски). Ползвали го само група пирати които били толкова прости,че речникът им бил неописуемо беден и ограничен. Гърците никога не са имали своя писменост и винаги са ползвали нечия чужда а бедния им изначален речник личи от факта,че първата гръко-финикийска писменост имала само 16 букви! Колко думи е имал праезикът им тогава? Очевидно 2-3 хиляди думи: морските пирати и разбойници не са се нуждаели от повече! Как тогава са обогатили своя речников състав? От езиците на Балканските народи: Ахейци, Кафтари, Траки, Илири, Скити, Белазги (Беладжи, Белджи), Бриги и пр.!
цитирай
16. mt46 - Бръщолевиш глупости!
12.10.2022 00:00
shtaparov написа:
Гръкоманите са презряна пигмейска паплач,от която ми се гади! Да се прекланяш пред някой голям и мощен народ- това го донякъде разбирам,но да се прекланяш пред тъмни Балкански джуджета- това за мене е кощунство и даже извратеност!

Що за хора са онези, които не ценят, не уважават световната култура, постиженията на световната наука, литература, на изкуството?!
Човеци ли сте, или твари? Мразите всички съседни народи, давите се от злоба и завист! Това нормално ли е?...
Та постиженията на Древна Гърция са признати в цял свят!...
цитирай
17. mt46 - Мале, мале!...
12.10.2022 00:10
shtaparov написа:
Езикът на ахейците не е гръцки,понеже ахейците не са гърци. За да ме разбереш по-правилно: езикът на сърбите не е чешки а езикът на поляците не е украински. Първоначалният гръцки език е бил креолски (левантийски синтез между ахейски и арабски). Ползвали го само група пирати които били толкова прости,че речникът им бил неописуемо беден и ограничен. Гърците никога не са имали своя писменост и винаги са ползвали нечия чужда а бедния им изначален речник личи от факта,че първата гръко-финикийска писменост имала само 16 букви! Колко думи е имал праезикът им тогава? Очевидно 2-3 хиляди думи: морските пирати и разбойници не са се нуждаели от повече! Как тогава са обогатили своя речников състав? От езиците на Балканските народи: Ахейци, Кафтари, Траки, Илири, Скити, Белазги (Беладжи, Белджи), Бриги и пр.!

Какво разбираш ти от езици, от езикознание?... Старогръцкият език се учи в университетите! Да не говорим, че на този език са създадени доста велики творби, които са световна класика! И на този език са написани доста исторически трудове, в които има информация и за траките, и за прабългарите, и за славяните!...
Като мразите гърците, защо ползвате техните исторически извори, а?...
цитирай
18. shtaparov - Римляните твърде много сглупили, ...
14.10.2022 06:34
Римляните твърде много сглупили,че не латинизирали гърците така,както направили с галите и иберийците например- ако го бяха направили надлежно,сега римляни щеше да има а гърци- нямаше да има! Със своята глупост те дали нов живот на гръцката "култура",която е трябвало да погине като дакийската или македонската,вместо да трови живота на мирните Балкански народи и днес,а в главите на наивните гръкомани да заформя коктейли от фантазии и лъжи! Къде видя "гръцки" исторически извори по време,в което цяла Гърция е била населена от ромеи??? Привидели са ти се явно а заедно с теб- и на бандата жалки казиони,на които един тъмен елински субект им е по-мил от 1000 най-слънчеви Българи! Е,ние родолюбците пък сме на друго мнение: за нас един светъл Българин е по-ценен от 100 000 черни гръкоетиопи,без значение каква псевдокултура им приписва световната гръкоманска сган!
цитирай
19. mt46 - ?
14.10.2022 20:10
shtaparov написа:
Римляните твърде много сглупили,че не латинизирали гърците така,както направили с галите и иберийците например- ако го бяха направили надлежно,сега римляни щеше да има а гърци- нямаше да има! Със своята глупост те дали нов живот на гръцката "култура",която е трябвало да погине като дакийската или македонската,вместо да трови живота на мирните Балкански народи и днес,а в главите на наивните гръкомани да заформя коктейли от фантазии и лъжи! Къде видя "гръцки" исторически извори по време,в което цяла Гърция е била населена от ромеи??? Привидели са ти се явно а заедно с теб- и на бандата жалки казиони,на които един тъмен елински субект им е по-мил от 1000 най-слънчеви Българи! Е,ние родолюбците пък сме на друго мнение: за нас един светъл Българин е по-ценен от 100 000 черни гръкоетиопи,без значение каква псевдокултура им приписва световната гръкоманска сган!

Обаче римляните са покорили траките!...
Тук не става дума за гръкомания! Грешно и тъпо е да обвиняваш в гръкомания хората, които ценят световната култура, литературата, изкуството, философията, даряваши духовност, познания, нравственост на човечеството!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19318038
Постинги: 3715
Коментари: 45271
Гласове: 149539
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930