Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 22:58 - РЕШЕНИЕ № 20 / 19.12. 2007 г. на Комисията по Досиетата – СПОМЕНИ и АСОЦИАЦИИ
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 6369 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 19.03.2010 10:54


   Беше през далечната 1975 г. Служех в един далечен гарнизон, както се казва. Никому неизвестното селце Марино поле, на около 12 км. ЮИ от Карлово, стана мой дом за цели 20 години.

   Преди 1944 г. на това място се е намирало най-голямото военно летище на Царска България, бомбардирано от Англо-Американската авиация. По металните врати на хангарите се виждаха безбройните електроженни кръпки, с които бяха запълнени дупките от куршумите и снарядите. През 1975 г. обаче, там бе базирана Ракетната бригада на 2-ра Армия. 
image
   В тази година аз бях млад лейтенант, командир на школен взвод за подготовка на радисти, бъдещи началници на радиостанции ММ. 
Гледах си службата и много, много не се интересувах от колегите ми ракетчици, както и от сложната ракетна техника, която ни караха да учим.

   Достатъчно сложна бе нашата свързочна техника, за да се обременявам и с друго.

   Но наближи края на годината и неизбежните в този период кадрови размествания ...

 

   До този момент издигането в службата и получаването на нови офицерски звания, зависеха от обикновенните критерии:

- Резутатите по БПП на подчинената ти част

- Времето от последното повишение

- Военното образование

- Личните ти качества и дисциплина 

 

   Но тогава, през 1975г. НАЙ-НЕОЧАКВАНО ни съобщиха, че горната система коренно се променя. Въведе се т.н. „ПЛАН за УСКОРЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ на ПЕРСПЕКТИВНИ МЛАДИ ОФИЦЕРИ”  Кой и по какъв начин определяше „ПЕРСПЕКТИВНИТЕ” кадри, 
тогава си остана тайна ...

 

   Но ето какво се случи в резултат на този План. 
В една стартова батарея служеше едно невзрачно лейтенанче. Беше командир на разчет – т.е. на двама войници и половина!

   И тогава ... Тогава изведнъж това лейтенантче беше издигнато,  прескачайки няколко длъжности наведнъж, на поста заместник-началник щаб на Дивизиона. По този начин ТО стана началник не само на бившия си Взводен командир, но ДАЖЕ и на бившия си Батареен командир. Двамата отказаха да му се подчинят. Стана голям скандал и проблем. Развръзката бе жестока. Наказаха бившите му командири, след което взводния го пратиха в другия дивизион, а батарейния го откомандироваха в друго поделение.

 

   Но да оставим това. Лейтенантчето по този начин „скъта” двете най-трудни длъжности в Армията – взводен и батареен (ротен) командир. А на тези 2 длъжности моя милост бъхти цели 11 години ...

 

   След няколко години аз бях преместен в същия Дивизион, на длъжноста Командир на БУ на Дивизиона. Бившето лейтенантче, издигнато по такъв начин, в изпълнение на „ОНЯ ПЛАН”, същата година бе изпратено да учи Военна академия в СССР. На едно събрание, то вдигна голям скандал, че щаба на Дивизиона няма с какво да прави картите. Едни пергели Рихтер нямало ... 
Купиха такъв скъп комплект Рихтер ... 
Когато въпросния тръгна за ВА в СССР, комплекта тайнствено изчезна.

 

   Минаха още години. След завършването на престижната Военна академия в СССР, въпросния офицер се върна като член на Контролната група, която инспектираше нашата Ракетна бригада. При проверките той се държеше подчертано приятелски с мен. По това време аз вече бях Началник-свръзки на Бригадата. Неговото приятелско отношение се запази и след като двамата излязохме в пенсия. Така че аз нямам личен мотив срещу него.

 

   НО ... преди няколко дни прочетох 
Решение №20/19.12.2007г. на Комисията по Досиетата ( КРДОПБГДСРСБНА) 
Иии кого мислете срещнах там?! 
Да познахте ... В същата тази 1975г. САМО  2-3 месеца преди необикновенния си служебен скок, въпросното лейтенантче е станал „Агент ....”  Завербувал го е ВКР на поделението. Иновацията в случая е, че завербувалия го ВКР му е дал за псевдоним, своето си бащино име ! Има агентурни сведения и т.н.

 

   Чак сега ми просветна за „ОНЯ ПЛАН”  
За „перспективните” млади офицерчета.  Значи такава била работата ? Едни ще бъхтят цял живот на трудните длъжности, а други цял живот ще се скътават по щабовете и контролните групи !

 

   Но има и  „ОЩЕ НЕЩО”  Годината 1975-та се пада 14 години преди 10 Ноември 1989-та ! Значи още тогава е имало Решение да се приключи със СоциалиЪма и да се премине към КапитализЪма. Иначе защо ДС ще разполага свои агенти на всички възлови постове ?!

И не само в Армията. Та който ви говори че е бил по върховете преди 10 Ноември само заради личните си качества, не му ВЕРВАЙТЕ.  
ВСИЧКИ ГОРЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ РАСА, ЕТНОС, ПОЛ, РЕЛИГИЯ, ПОЛИТИЧЕСКА И СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ, СА В КЮПА ! 
От мен да го знаете ...

Съкращения:
1) КРДОПБГДСРСБНА = Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия
2) БПП = Бойна и политическа подготовка
3) ММ = Малка мощност
4) БУ = Батарея за управление
5) ВА = Военна академия
6) ВКР = Военно контра-разузнаване




Гласувай:
3



1. fro - .
27.12.2007 23:07
Много си злопаметен :)
цитирай
2. lambo - Не съм злопаметен, а само паметлив
27.12.2007 23:25
Ииии не е важна самата история, А ИЗВОДИТЕ НАКРАЯ
цитирай
3. mph - Трябва да се помни и напомня
28.12.2007 09:59
Щото такива правят всичко (и може би не нарочно, просто им иде отвътре), за да ни съсипват живота.
цитирай
4. stoni - Stoni
06.01.2008 19:40
Sqsipvaha i prodqlgavat da go sqsipvat.
Za sqgalenie mladite i neopitni prodqlgavat da sa igra4ki v rqcete na tezi plqhove...
http://www.de-zorata.de/forum/
цитирай
5. анонимен - Golden Peddling Medicine
05.07.2011 09:20
Medicine Hat Alberta Camprounds http://www.viahotelsdublin.com/ - celexa anxiety When a certain person is suffering from depression and considering taking Celexa. http://www.viahotelsdublin.com/ - celexa anxiety
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3573561
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930