Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 13:47 - Първите лястовици долетяха, но не и надеждата с тях
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 19876 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 25.03.2010 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Известен е израза "лястовици на надеждата". Оня ден, в Неделя на 21 Март, над Карлово се появи първата двойка. Но те не донесоха никаква надежда, за все по-бързо потъващата в парична безизходица, наша държавица ? Свалихме мартеничките и ги закачихме на плодните дръвчета, както е обичая.

Преди време бях запален орнитолог-любител. Но и досега, любовта ми към птиците остава. Има една африканска поговорка - "Когато дойде времето за отлитане към Европа, на птицата и крилата и да отрежеш, пак не можеш да я задържиш". Ще ви разкажа накратко, за идващите от черния континент лястовички ...

Няма човек, който да не може да разпознае тeзи птици в полет. Изрязаната като вила опашка, характерното чуруликане, бързия маневрен полет, не остават никакво съмнение, че става въпрос за лястовица. Прилика има само с бързолетите, чиито опашки са също вило-образни. Но те издават силно неприятно свирене, и лесно се разпознават.

Лястовиците са семейство, от големия разред на Врабчовите птици. В света има около 20 рода, с 80 вида лястовици. В България напролет идват 5 вида, от 3 рода. Кои признаци отделят сем. Лястовици от другите Врабчови :
- Вилообразна опашка
- Къса човка, но много широка уста и вибриси около нея
- Много дълги, заострени накрая крила
- Много къси, слаби крачка, с които почти не може да ходи
- Липсва полов диморфизъм, тоест мъжките и женските са еднакви
- Изкусно строят гнезда от кал и слюнка, или дълбаят дупки

Мътещите в северните страни са прелетни, а около тропиците водят оседнал начин на живот. Най-много видове лястовици обитават Ангола - 15 вида. Храната им е само насекоми, които ловят във въздуха. В ясно, топло време, издигащите се въздушни потоци, увличат насекомите нагоре. Разбира се и птиците ловуват високо в небето. Но когато наближи буря, и въздуха във височина се насити с водни пари, мокрите насекоми стават тежки и падат низко. Тогава трескавото летене на лястовиците, низко над земята, от древни времена е сигурен признак, че идва буря. Ако дъждовното време без насекоми се задържи дълго, птиците се свиват в гнездата си. И изпадат в състояние на вцепенение, при което изгарят енергия, колкото да не спре сърцето. Така могат да издържат седмици, без храна.
В миналото всички лястовици са градели своите гнезда по непристъпни скални корнизи и пещери. Но от над 100 години някои видове, като селската и градската, са се "преселили" по сградите строени от човека. В много народи, съществуват поверия, че заселилите се в къщата лястовички, носят щастие.

Както казах, в България идват да мътят 5 вида, от 3 рода :
- род "Hirundo" - Селската и Червенокръстата лястовици
- род "Riparia" - Скалната и Бреговата лястовици
- род "Delichon" - Градската лястовица

I ГРАДСКА ЛЯСТОВИЦА (Буличка)
Обитава сгради главно в градовете, където лови по-дребни насекоми. Гнездото има само един малък отвор, и е разположено в ъгъл. Преди години, над хижа "Рай" в ЦБ, открих една от последните колонии, диви градски лястовици, които мътеха по скалите.

image

image

image

II СЕЛСКА ЛЯСТОВИЦА
Обитава главно сгради в селски райони, където има домашен добитък. Заради който е пълно с по-едри насекоми. Гнездото е отворено по цялата си дължина. Преди години, в село Бегунци до Карлово, една двойка си беше направила гнездото в дама на кравата, при едни мои роднини. След като животното се прибереше от паша, идваха и лястовиците. Едва тогава стопаните затваряха вратата за през нощта. Сутрин пускаха кравата и заедно с нея излитаха и птиците.

image

image

image

III ЧЕРВЕНОКРЪСТА ЛЯСТОВИЦА
Медитерански вид, в нашата фауна. В България се засели, след 1950 година. Отначало в Родопите, после навсякъде. Най-големият майстор на гнезда, които имат вид на удължена реторта. Гнездата са както по скали, така и под мостове и други места. Конкурира Скалната лястовица, с която често обитават, едни и същи вертикални терени.

image

image

image

IV СКАЛНА ЛЯСТОВИЦА
Най-дивият вид. Не допуска близко съжителство с хората. Обитава най-отдалечените и недостъпни скали по планините. Гнездото и е същото, като на Селската лястовица. Напоследък намалява.

image

image

image

V. БРЕГОВА ЛЯСТОВИЦА
Външно много прилича, на скалната лястовица. Но живее само покрай реки и блата. Не строи гнезда, а изкопава дупки в отвесни льосови или чакълести брегове. Най-лесно може да бъде унищожена, от безогледното строителство на курорти.


image

image

image 



Тагове:   слюнка,


Гласувай:
16



1. beckslover - :)
23.03.2010 14:09
Хубаво...
цитирай
2. lado - Чакам за бързолетите, нищо че св...
23.03.2010 15:41
Чакам за бързолетите, нищо че свирят неприятно.
Поздрави!
цитирай
3. sparhawk - красиви птички
23.03.2010 19:09
хубав пост, въпреки характерния за автора песимизъм в началото.
цитирай
4. konstant7 - :)
23.03.2010 20:27
Идва и надеждата ,
чакала лястовички и щъркели да проправят път,
а от нас ще чака магистрлите навярно................
цитирай
5. vladov2007 - Страхотни птички
25.03.2010 04:54
Но, не се безпокой
Надеждата не е птичка, тя живее в главите на хората. Надеждата е мисъл, която ни издига в небето...с нашите крила...
цитирай
6. vanex - 1
26.03.2010 22:01
еее колко интересен и полезен пост, още повече че наскоро бях до ЦБ и бяла река :)хаа -поздрави
цитирай
7. анонимен - Много интересна информация! По...
24.01.2011 14:41
Много интересна информация! Повечето невежи като мен познават селска и градска лястовичка и толкова. В тази връзка се сещам да споделя наблюдението си, че до преди десетина-петнадесет години по селата имаше само лястовички с открити гнезда - селски. Сега в нашата къща край Плевен изчезна селската лястовица и се строят само и единствено закрити гнезда от градски лястовички. Дано не е масово явление!
цитирай
8. анонимен - селска лястовица
16.02.2011 01:20
При селската лястовица мъжкият е с малко по тесни и по дълги пера на опашката--става въпрос за двете крайни ......
цитирай
9. lambo - до номер 8
23.02.2011 13:56
Това което пишеш, се вижда много добре на средната снимка за Селската лястовица. Тази дето е кацнала на жицата, върху зеления фон
цитирай
10. анонимен - 8. анонимен - селска лястовица
28.02.2011 03:17
"- Липсва полов диморфизъм, тоест мъжките и женските са еднакви"
Затова написах коментара, а не за снимките....... Поздрави ! И нека повече българи като вас се сещат за красивите, а и много полезни птици !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3558939
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031