Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 16:26 - Захари Стоянов - Трябва ли да съществува Румелия ?
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 8434 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 08.09.2010 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази статия на Захари Стоянов е писана през далечната 1885 г. Но като че ли е описал сегашното ни дередже. Убедете се сами ...

 Преди всичко ние сме длъжни да кажеме, че тая нещастна страна, някогашната Тракия, със своето нищожно население и с грамадното си число чиновници се е преобърнала на едновремеш­на община в турско време; тя се управлява като чифлик, който се дава демирбаш за по пет години. Тъй като на тоя чифлик съществуванието не е известно, тъй като неговите управители, директори и пр. са уверени, че след изтичанието на тия пет го­дини не само че не ще могат да вземат втори път чифлика, но че ще да го изгубят съвършено, както казахме — то всеки се над­преваря кой повече да удря кьораво, да трупа богатство за черни и усилни дни, когато няма да име вече Румелия, когато в Плов­див ще да остане само една префектура и две съдилища. Второ пришествие ще да бъде тогава за всичката чиновническа сган, коя­то не е успяла още да си направи по няколко къщици, да си уре­ди чифличеца, да си подправи воденичката, да си донесе мобили от далечна Виена. Всички ония видни, симпатични и до­стойни директори, които получават по 40—50 лири на месеца: блажените членове на Постоянния комитет, които вземат по 250 лири на година за Бог да прости, защото освен моабет и писание­то антрефилета за своите вестници друго нищо не правят; и ця­ла войска разни други чиновници, които са си получавали редов­но заплатата в разстояние на седем години, ще да останат на сух камък, ще си посипят главите с пепел и ще отидат да плачат пред конака да се върне Румелия пак, да потрае още поне годинка две.

Че Румелия е чиновнически чифлик, че нейното съществувание е добро и полезно само за чиновниците, за това трябва да се е уверил всеки данъкоплащач. Ние не знаеме друга такава блажена страна по света, в това число и монархиите, гдето чиновничеството да е пуснало такива темелни корени, гдето и последният писец да играе с лири. Няма чиновник както в Пловдив, така и по областта, който да не е станал тежък базиргянин (б.а. - търгаш), който да не раздава на бедното население пари с убийствена лихва. Ние имаме подробни сведения от някои градове в областта, че комшулукът и интересите на чиновниците вървят ръка подръка с разпоряженията на правителството. В някои затънтени градовце гдето чиновниците са живеели братски, като захванеш от началника до последния писец, данъците са се събирали тогава, когато населението е най-много оскудено за пари. В такъв слу­чай чиновникът се явява ангел-спасител със своите лири. Той отърва продаванието на кравата и на малачето, но в същото вре­ме той става господар на няколко семейства, които са длъжни да работят денонощно за изплащанието на тежкия фаиз. (б.а. - лихва)

- Кой в Румелия владее днес най-добрите беевски и пашовски ливади, кории, воденици, чифлици, чалтици и пр.? — Чиновни­ците.
- Кой има по два и по три пашовски сараи ? — Чиновни­ците.
- Кой получава лирата от 100 гроша, а я харчи по 140 ? — Чиновниците.
- Кой е направил да заскъпнат европейските стоки, а да се понизят до нищожна цена нашите ? — Чиновниците.
- Кои хо­дят цяло лято по Хисарските бани и по дебелите сенки с файтони с по три коня ? — Чиновниците.
- На кого не вземат синовете, братята и роднините солдати, че им били дробовете половинка, че им били тънки вратовете и кожата мека ? — На чиновниците.
- Кого избират за депутати, които уж държат страната на народа и които ся уж нещо като против чиновниците ? — Пак чиновни­ци.
- На кои най-после са червеня вратовете, а децата дебели ? —Пак на чиновниците.
- Кой не е плащал данък, откогато се е уч­редила Румелия ? — Чиновниците и чорбаджиите.
- На кого служат вестниците, които се издават в Пловдив и които все за на­рода пишат ? —
Пак на чиновниците, защото ги пишат и изда­ват чиновници.

image

Блажени чиновници, свята Румелия! Нека живей на многая лета. А кой плаща на тия чиновници, от джеба на кого излязват лирите, които те дават с фаиз? Кой си вдига на тавана ралото и си затваря дюгеня да ходи солдатин? — Ония, които се пекат по цял ден на слънцето, които затварят своя кепенк с по пет гроша на ден. Чудното и смешното е още и това, че тия чиновници никога не се признават да кажат, че те са бъдещи бегове и чорбаджии.

Хората, които отделяха Тракия от Княжеството и я прекръстиха Румелия, едва ли им е минувало през главата, че те създават чиновническа държава или, по-добре, разделят населението на два класа: на западнали данъкоплащачи и на осигурени чиновници. Първите да поддържат вторите, едни да блаженствуват, а други да осиромашават от ден на ден. Хората, които създадоха Румелия, мислеха си, че тя ще се бунтува всеки месец, по при­чина че не ще й бъде възможно да съществува, та затова имен­но определиха турски гарнизони на Балкана, да пазят пътищата, които водят в Княжеството. Хитри дипломати бяха тия хора, но не можали да предвидят, че от Румелия ще се образува млечна чиновническа крава, че ще да се отхрани и отгои цял батальон чиновници, които ще да бъдат по-страшни и от турските бата­льони, които ще да бъдат яки диреци за дългоденствието на тая страна, които ще да пазят балканските проходи не с пушки и то­пове, но с лири и богатство; а турските гарнизони ще бъдат само плашило за заблуденото и угнетеното население. Щом някой си издигне гласа и отвори уста да извика „аман”, то хората, които държат Румелия демирбаш, на часа казват: „Мълчи, че гарни­зоните чакат на Мустафа паша.” (б.а. - Свиленград)

Право да си кажеме, но като нашата блажена Румелия няма друга такава страна под ясното небе, която да има толкова чи­новници, колкото й е войската. Ако един ден тия чиновници се наредят на ширинга и нападнат на войската ни, то тая послед­ната ще да избегне. И коя е Румелия? Не е ли тя съставена от два турски санджака: Филибешкия и Сливенския?
- Имаше ли тогава главен управител, който да получава султански айлък 3000 лири на година, други 1000 за представление, който да под­държа градина с хиляда лири на година, всичко 5000 лири, който да храни по цял бюлюк всякакви гълъби, който да има по цяла сюрия бюлбюли
(б.а. - славеи) , колкото кокошки няма ни на един селски бок­лук?
- Имаше ли тогава шест директори, което ще рече, шест ве­зира, който да получават по 50 алтъна на месец само на една дъска, а други колко влязват от невиденото чет нямат? При все­киго от тия везири знаете ли колко души има още, на които заплатата е от 25 до 3 лири на месец? Който не вярва, нека заповяда една вечер на Хисаркапия, но да си вземе и четеля, защото инак с пръст само не може ги преброи. Когато единът им край, който върви напред, ще слязва на Джумаята и ще вика: „Скоро бира, Венети, че изгоряхме!”, то другият им край ще бъде още в двора при същата Хисаркапия…



Тагове:   Стоянов,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - ....И ,...КОЕ МУ Е ЧУДНОТО ??
06.09.2010 16:51
ДНЕШНАТА ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА ,НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ОБШИРНАТА БЮРОКРАЦИЯ, ПРИСЪЩА НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА!!!!
ТЪЙ КАТО КОМУНИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО Е УЖАСНО БЛИЗО ДО ИЗВЕСТНИТЕ НА ВСИЧКИ --СТАРИ ФЕОДАЛНИ ПОРЯДКИ, ОТ ТУРСКО ВРЕМЕ,.....ЕСТЕСТВЕНО Е -СХОДСТВОТО ДА Е ПОРАЗИТЕЛНО!

И В ДВЕТЕ ОБЩЕСТВА ,НЯМА ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ,ФИНАНСИИ И МАТЕРИАЛНИ СРЕДСТВА!
ИМА ЕДИНСТВЕНО ДАНЪЦИ, ТАКСИ,ГЛОБИ И ХАРЧОВЕ ПО ДЪРЖАВАТА!
СЕГА ,...НЕ Е ЛИ СЪЩОТО?
АКО НЕ Е ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ....ПРОСТО ДЪРЖАВАТА ,НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМЕ СВЕЖИ ПАРИ!
ОГРОМНИ ДЪРЖАВНИ ХАРЧОВЕ, АРМИЯ ОТ ЧИНОВНИЦИ, АРМИЯ ОТ АРГАТИ И МЕРАКЛИЙ ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ ЗА РАБОТА....ОТБОРИ , ОТ ЕВТИНИ КУРВИ И ПЕВАЧКИ, ПО СЕРГИЙТЕ И МЕДИЙТЕ!
КУПУВАЧИ .....ЙОК!!!!

СХЕМА ОБАЧЕ ,ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОЗИ КРЪГ......НИКОЙ,НЕ ДАВА!!!
ЗАЩО ЛИ????!!!
ЗАЩОТО -РИБА СЕ ЛОВИ В МЪТНА ВОДА!
БЕДНЯКА Е ГОТОВ НА ВСИЧКО!!!
ТАКА СЕ ПРАВЯТ И ...КЬОРАВИ ПАРИ!!!!!!!!
цитирай
2. lambo - Чиновниците ще замъкнат цяла България в гроба
06.09.2010 18:29
Бе през 1989 г. Турците се изселваха. Слушах "Свободна Европа" която имаше кореспондентски пункт на Капъ куле. Влизащите в Турция, вече свободно говореха

Няма да забравя какво каза едно младо момче, което се представи с двете си имена - българското и турското. По памет :

"Работех в корабостроителния завод - Варна. В бригадата се разбирахме. Решихме да работим здравата всички за да преизпълним нормите, и по този начин да получим и по-големи заплати. Но не даааават ....
Трябва да има за администрацията в завода, която е станала повече от работниците.
Аз си заминавам и никога повече няма да се върна. Но едно ще кажа на българите - ако вие не се отървете от тази бюрокрация и тези чиновници, те ще замъкнат цяла България в гроба"
цитирай
3. lambo - Няма нищо по-страшно от държавен чиновник, с малка заплата
07.09.2010 12:25
Тази мисъл я каза преди години в шоуто на Дългия, някакъв руски политик.
Не съм сигурен, мисля че бе Немцов

Аз за БГ може да се допълни :
"Няма нищо по-страшно от държавен чиновник с голяма заплата"
цитирай
4. анонимен - ХАЙДЕ ,НАПРАВЕТЕ СМЕТКА:
07.09.2010 14:21
КОЛКО ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, СЕ ЗАНИМАВАТ С КОНТРОЛ И ОЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТИ, И КАКВИ СА МЕСЕЧНИТЕ ИМ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ!
цитирай
5. lambo - Nil novi sub sole
07.09.2010 14:33
"Нищо ново под слънцето" - са казали древните римляни
цитирай
6. анонимен - haha
07.09.2010 21:34
Абе Ламбо къде е еврейския заговор тук? :D :D :D
цитирай
7. lambo - Еврейския заговор тук е фаиза (лихвата)
07.09.2010 21:41
Не е важно само кой дава заеми с лихви, а кои измислиха лихвите
Понякога учениците както знаем, надминават учителите си
цитирай
8. анонимен - "...чиновниците ще замъкнат България в гроба...!"
08.09.2010 18:46
ЦЯЛАТА БЪЛГАРИЯ--НИКОГА!
САМО ДЪРЖАВАТА....., САМО ДЪРЖАВАТА...!!!!!
АЗ, ОБАЧЕ НЕ ВИЖДАМ НИЩО ТРАГИЧНО!!!
С ТАЗИ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА И НЕЙНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ--ЧЕРВЕНИТЕ ЕВНУСИ, ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ,КРАЙ!
ЕДИН ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА .....Е ЛОГИЧНИЯ И КРАЙ!
ЩЕ Е ЗА ДОБРО!
цитирай
9. ok3223 - Айде бе анонимо геройче.
21.09.2010 12:56
Което сере навсякъде където се мерне по цял ден, и което разполага със завидна информация и подготовка, защото някой го е подготвял и му плаща бетер чиновническа заплата, умножена по...сетете се сами по колко.
Зарад балхата, чиновническата сган и такива като него, да затрием държавата България и на нейно място ще се настани кой, като смени само името с Булгаристан, и за такива като него ще стане рай на земята и вечен ОК.
Пуста дърво неподкастрено.
КОГАТО БЯХА ЧЕРВЕНИТЕ ТАЗИ ПАПЛАЧ БЕШЕ З ПЪТИ ПО-МАЛКО. ХЕМ И ТАМ ГИ ИМАШЕ ВСЯКАКВИ, И ПАРТИЙНИ, И ОФ, И КАКВИ ЛИ НЕ, И ПАК БЯХА ПО-МАЛКО. И ДАЛЕЧ НЕ С ТЕЗИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ, РУШВЕТИ И БОНУСИ, КАКВИТО ПО ВРЕМЕТО НА З. СТОЯНАВ НЕ Е ИМАЛО И С КОИТО СИ ДОКОРВАТ ОЩЕ ПО НЯКОЛКО МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ.
ТОВА Е СЪВРЕМЕННАТО ДЕМОКРАЦИЯ В НЕЙНИЯТ БЪЛГАРСКИ ВАРИАНТ. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО.
ВМЕСТО ДА ОПРОСТИ СИСТЕМАТА, ПОДКАСТРИ И СЪКРАТИ ДО САНИТАРНИЯТ МИНИМУМ, ВЪВЕДЕ ТИП НЕМСКА БЮРИКРАЦИЯ, ДА СЕ ЛИКВИДИРА ДЪРЖВАВАТА БЪЛГАРИЯ И ПРЕКРЪСТИ НА БУЛАГАРИСТАН.
А ДАЛИ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГ. НАРОД ,СЪМНЯВАМ СЕ МНОГО, ЗА НЕГО И ТАКИВА КАТО НЕГО НЕСЪМНЕНО ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ, ЗА НОРОДЕ...НЕ И НЕ!
цитирай
10. indiajane - интересно пишеш, ама..
09.11.2010 00:32
ще окьоравея с тия дебели черни, червени и сини букви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3558779
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031