Постинг
21.09.2011 10:43 -
Има ли трюфели в България ?!
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 27371 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 24.09.2011 08:27

Прочетен: 27371 Коментари: 5 Гласове:
7
Последна промяна: 24.09.2011 08:27

Дали има трюфели в България ?! Няколко пъти край Сушица ( квартал на Карлово ), съм намирал полузаровени в леки песъчливи почви, гъби външно подобни на пърхутките. Но много по-твърди, с някаква черна катранена смола, която избива по тях. Вътре пък са мозаечни, с безброй малки капсули и нямат нищо общо с пърхутките.
Мислел съм си, че са някакъв вид трюфели, но не можах да ги открия в Интернет.
Вчера обаче във VESTI.bg публикуваха съобщение, че в Благоевград са открили около 20 екз. от рядката и включена в Червената книга гъба Pisolithus arrhizus ( tinctorius ) .
Българските и имена са Бохемски трюфел или Конска тор.
Родът е от семейство Sclerodermataceae = Земна топка
В другите езици тази гъба има много имена, например Кучешко говно, Грахови зърна ( заради капсулите вътре), Бояджийска топка ( от минали векове са я използвали, за да боядисват вълната в ракошни кафяви цветове)

Прежда, боядисана чрез споров прах от Бохемски трюфел
Гъбата има безброй варианти по форма и размер на плодното тяло, и най-малко 11 типа според молекулярните изследвания. Има генетична връзка с Манатарките.
В микориза е с безброй видове - от дъба до всички борове. Затова се използва, да помага при залесяването на пясъчни, каменисти и безплодни земи.
Проверих в мрежата по латинското име и ... излезе моята гъба от Сушица. Ето снимки на този рядък трюфел от Интернет, и моите снимки от миналата 2010 г. Една и съща гъба ли е снимана ?



Дотук бяха снимките от Интернет, а сега моите снимки от Сушица :
%20of%20Pisolithus%20arrhizus%201.jpg)
Снимките на този трюфел, съм ги правил на 18 Юни 2010 г. в местноста "Съвдола", край Сушица. Виждат се добре както катранената смола избила на петна по повърхноста, така и узрелите капсули вътре, през пукнатината.

Тук съм извадил гъбата. Вижда се стесненото пънче, без влакна. На долната снимка трюфела съм го разрязал, за да видите капсулите (грахчетата) със спорите вътре в тях и яйчно-жълтата основа.

А ето и още една подобна гъба, снимана от мен на 29 Юни 2010 г. в местноста "Чешмата" покрай Сушица, до Карлово.
Този вид се казва Лъжлив трюфел = Scleroderma citrinum, роднина е на предишната гъба, от същото семейство Sclerodermataceae

А това е т.н. Земна звезда = Geastrum fimbriatum. Преди разтварянето на външния слой на обвивката ( екзо-перидий ) тя е кръгла топка.
Тази гъба съм я намирал много-кратно край Сушица, но тогава нямах апарат. Затова снимката съм я взел от Мрежата.

А сега за "десерт" вонящата Смрадливка. Издава такава силна задушлива воня, която не може да се опише. Латинското и име Phallus impudicus пък идва, от поразяващата прилика с мъжкия фалос.
.jpg)
Двете снимки на "фалоса" съм ги правил на 11 Ноември 2008 г., в местноста "Мранчево", южно от Карлово
.jpg)
Мислел съм си, че са някакъв вид трюфели, но не можах да ги открия в Интернет.
Вчера обаче във VESTI.bg публикуваха съобщение, че в Благоевград са открили около 20 екз. от рядката и включена в Червената книга гъба Pisolithus arrhizus ( tinctorius ) .
Българските и имена са Бохемски трюфел или Конска тор.
Родът е от семейство Sclerodermataceae = Земна топка
В другите езици тази гъба има много имена, например Кучешко говно, Грахови зърна ( заради капсулите вътре), Бояджийска топка ( от минали векове са я използвали, за да боядисват вълната в ракошни кафяви цветове)

Прежда, боядисана чрез споров прах от Бохемски трюфел
Гъбата има безброй варианти по форма и размер на плодното тяло, и най-малко 11 типа според молекулярните изследвания. Има генетична връзка с Манатарките.
В микориза е с безброй видове - от дъба до всички борове. Затова се използва, да помага при залесяването на пясъчни, каменисти и безплодни земи.
Проверих в мрежата по латинското име и ... излезе моята гъба от Сушица. Ето снимки на този рядък трюфел от Интернет, и моите снимки от миналата 2010 г. Една и съща гъба ли е снимана ?



Дотук бяха снимките от Интернет, а сега моите снимки от Сушица :
%20of%20Pisolithus%20arrhizus%201.jpg)
Снимките на този трюфел, съм ги правил на 18 Юни 2010 г. в местноста "Съвдола", край Сушица. Виждат се добре както катранената смола избила на петна по повърхноста, така и узрелите капсули вътре, през пукнатината.

Тук съм извадил гъбата. Вижда се стесненото пънче, без влакна. На долната снимка трюфела съм го разрязал, за да видите капсулите (грахчетата) със спорите вътре в тях и яйчно-жълтата основа.

А ето и още една подобна гъба, снимана от мен на 29 Юни 2010 г. в местноста "Чешмата" покрай Сушица, до Карлово.
Този вид се казва Лъжлив трюфел = Scleroderma citrinum, роднина е на предишната гъба, от същото семейство Sclerodermataceae

А това е т.н. Земна звезда = Geastrum fimbriatum. Преди разтварянето на външния слой на обвивката ( екзо-перидий ) тя е кръгла топка.
Тази гъба съм я намирал много-кратно край Сушица, но тогава нямах апарат. Затова снимката съм я взел от Мрежата.

А сега за "десерт" вонящата Смрадливка. Издава такава силна задушлива воня, която не може да се опише. Латинското и име Phallus impudicus пък идва, от поразяващата прилика с мъжкия фалос.
.jpg)
Двете снимки на "фалоса" съм ги правил на 11 Ноември 2008 г., в местноста "Мранчево", южно от Карлово
.jpg)
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
анонимен -
Според мен са си трюфели от всякъде. ...
21.09.2011 11:05
21.09.2011 11:05
Според мен са си трюфели от всякъде.
Е, не са купени от специализираните пазари на Францата и Италия, и нямат сертификат, но на както вика един популярен напоследък добруджански типаж: К'о от туй!
Лично аз съм намирал т.нар. бял трюфел. Късметлийската, по Плана планина и долината на р.Искър. Вярно, отвътре е белезникаво-розов, но си е достатъчно вкусен и суров. Само трябва да се обели.
Ето и сайтове със снимки и повече инфо, може вече да сте го посещавали, но за улеснение на други читатели:
http://truffle.alle.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5/
http://www.truffles.bg/%D0%A1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8E%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B8.html
цитирайЕ, не са купени от специализираните пазари на Францата и Италия, и нямат сертификат, но на както вика един популярен напоследък добруджански типаж: К'о от туй!
Лично аз съм намирал т.нар. бял трюфел. Късметлийската, по Плана планина и долината на р.Искър. Вярно, отвътре е белезникаво-розов, но си е достатъчно вкусен и суров. Само трябва да се обели.
Ето и сайтове със снимки и повече инфо, може вече да сте го посещавали, но за улеснение на други читатели:
http://truffle.alle.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5/
http://www.truffles.bg/%D0%A1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8E%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B8.html
2.
анонимен -
хахаххаха:)))
21.09.2011 15:50
21.09.2011 15:50
за трюфели не знам, ама прасета дето да ги търсят, си имаме бол:))))
цитирай
3.
анонимен -
Маргарита
28.09.2011 17:40
28.09.2011 17:40
Аз искам да попитам опитахте ли ги на вкус. Защото аз бих се страхувала да ги пробвам, но ако човек ги познава... И как миришат тези трюфели? Чувала съм, че имали много хубав аромат, но какъв е точно?
Иначе благодаря за снимките, безкрайно ме заинтригувахте. :))
цитирайИначе благодаря за снимките, безкрайно ме заинтригувахте. :))
Изообщо не ми е минавало през ума, да ги опитвам ...
Едната половинка от разрязания Бохемски трюфел, си я оставих в стаята.
Вместо да се разкапе както другите гъби, тя се мумифицира и стоя дълги месеци, без да се повреди. Причината за консервацията изглежда е катранената смола
цитирайЕдната половинка от разрязания Бохемски трюфел, си я оставих в стаята.
Вместо да се разкапе както другите гъби, тя се мумифицира и стоя дълги месеци, без да се повреди. Причината за консервацията изглежда е катранената смола
5.
анонимен -
Благодаря за отговора. Да, изсъ...
29.09.2011 00:09
29.09.2011 00:09
Благодаря за отговора. Да, изсъхват. :) А мислите ли, че точно тези са отровни? Доколкото зная трюфелите нямат отровни двойници, ако обаче са наистина трюфели, а не отровни пърхутки. По книгите изглеждат малко по-различно, като големи картофи, но явно зависи от сорта.
Все пак, миришат ли така прекрасно, както казват, че миришат? А на вкус предполагам са си като останалите гъби или са класи над тях?
цитирайВсе пак, миришат ли така прекрасно, както казват, че миришат? А на вкус предполагам са си като останалите гъби или са класи над тях?
Търсене
Блогрол